Ga naar de inhoud
Geen besmettingen

Tientallen gemeenten zijn al een maand 'coronavrij', bekijk de kaart

Ook in Groningen wordt streng gehandhaafd, terwijl daar maar weinig besmettingen zijn Beeld © ANP

Nu het aantal coronapatiënten rap afneemt, wordt ook steeds duidelijker dat het virus zich niet gelijkmatig over Nederland heeft verspreid. In tientallen gemeenten is al weken geen besmetting vastgesteld.

Het gaat om bijna veertig gemeenten, met name in het noorden van het land. In de gemeenten Loppersum (Groningen) en Dantumadiel (Friesland) is zelfs al meer dan twee maanden geen corona aangetroffen. Op de eilanden Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog is überhaupt nog nooit een besmetting geweest.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, die RTL Nieuws analyseerde. Het gaat daarbij om mensen bij wie met een test is bewezen dat zij besmet zijn met het coronavirus. Het is dus mogelijk dat er wel besmettingen in deze gemeenten zijn geweest, maar dat die mensen niet zijn getest.

Geen ziekenhuisopnames in 188 gemeentes

Kijk je naar het aantal ziekenhuisopnames, dan komen nog meer gemeentes goed weg.  In ruim de helft van alle gemeentes hoefde de afgelopen maand geen enkele inwoner naar het ziekenhuis door corona.

In de provincies Groningen en Drenthe werd sinds 9 mei niemand opgenomen, in heel Friesland waren er maar twee ziekenhuisopnames. Ook in Zeeland hoefden er maar twee mensen te worden opgenomen.

Het coronavirus maakt nu vooral nog slachtoffers in de grote steden. Ook in een aantal gemeentes in en rond de Veluwe zijn nog relatief veel opnames.

Zo
Lees ook:
Zo verspreidde het coronavirus zich door Nederland – check jouw gemeente

Braafste jongetje van de klas

Hoewel de verschillen tussen regio's groot zijn, gelden in heel Nederland dezelfde regels. Zo worden ook in de stad Groningen, waar in een maand tijd maar 7 besmettingen waren, strenge regels getroffen.

Dat leidt tot frustratie bij ondernemers, maar burgemeester Koen Schuiling ontkent in het Dagblad van het Noorden het braafste jongetje van de klas te zijn. "Veiligheid voor alles", zei Schuiling tegen die krant. "Met deze maatregelen willen we veilig winkelen en uitgaan mogelijk maken."

Verschillende maatregelen per regio

Het zou misschien beter zijn als de maatregelen per regio zouden verschillen, zei hoogleraar microbiologie Alex Friedrich van het UMCG eerder tegen RTL Nieuws. Een voordeel van zo'n aanpak is dat versoepelingen ook meteen in de praktijk getest kunnen worden.

Afname
Teruglezen:
Afname nieuwe coronapatiënten verschilt per regio: 'Maatregelen op maat nodig'

Friedrich: "Als je merkt dat het toeneemt, dan kun je weer bijsturen. Als je merkt dat het afneemt of gelijk blijft, kun je ook in andere regio’s versoepelen. Als je zo verschillende maatregelen tegelijkertijd in verschillende regio’s kan toepassen, dan hoef je niet altijd te wachten."

Corona in jouw gemeente

RTL Nieuws zet dagelijks de cijfers per gemeente op een rij: zo vind je elke dag een artikel met de nieuwste ontwikkelingen in je eigen gemeente.

Zoek hieronder op je gemeente en klik op de naam om het artikel voor vandaag te bekijken.