Corona-update, stel je vraag

Hoe groot is de kans dat je nu nog besmet wordt met corona?

09 juni 2020 16:40 Aangepast: 10 juni 2020 10:10

Op dit moment zijn 1 op de 10.000 Nederlanders besmettelijk en kunnen zij het coronavirus overdragen op anderen. Onze lezers Maarten en Suzan vragen zich af hoe groot de kans is dat zij dan besmet worden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat op dit moment ongeveer 1715 coronapatiënten in Nederland zijn die anderen kunnen besmetten. 

Klachten

Coronapatiënten zijn besmettelijk zolang ze klachten hebben. De kans dat jij – als iemand zonder klachten – besmet wordt, hangt af van twee dingen: het reproductiegetal en hoe goed iedereen zich aan de maatregelen houdt.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

En deze twee factoren hebben ook weer verband met elkaar, legt Coen Berends uit, woordvoerder van het RIVM. "Er is geen percentage bekend voor de kans dat iemand besmet kan worden. Maar wat we wel weten is onder meer het reproductiegetal."

Berends legt uit dat als er geen maatregelen worden genomen, één coronapatiënt twee tot vier anderen besmet. Maar doordat er wél maatregelen zijn genomen, schommelt dit getal rond de één.

Dalend aantal besmettingen

Dit getal is dus het reproductiegetal, oftewel de besmettingsgraad. Momenteel is de besmettingsgraad 0,87. Dit betekent dat één besmettelijke coronapatiënt gemiddeld 0,87 anderen besmet. Dit zorgt ervoor dat het aantal coronabesmettingen daalt.

R onder de één? Zo wordt de besmettingsgraad berekend

Het is een belangrijk getal voor eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen: de besmettingsgraad R, ook wel het reproductiegetal. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Hoe groot de kans is dat jij één van de besmette mensen wordt, hangt af van hoe goed iedereen zich aan de maatregelen houdt. Blijft iedereen thuis bij klachten? Hou je voldoende afstand?

Symptomen

Het virus wordt verspreid met symptomen zoals hoesten en niezen, maar niet iedereen ervaart deze klachten als een symptoom. Een kuchje is tegenwoordig al verdacht – en dat is maar goed ook. Berends: "Hoe meer klachten iemand heeft, des te besmettelijker hij is en hoe meer het virus verspreid wordt."

Daarom mag je pas de straat weer op als je 24 uur klachtenvrij bent. Op die manier blijft de besmettingsgraad onder één en daalt het aantal besmettingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is de kans op besmetting binnen net zo groot als buiten?

Maatregelen

De kans op besmetting hangt ook af van hoe goed je de maatregelen volgt. "Als je afstand houdt, is de kans klein dat je besmet wordt", zegt Berends. "Op het moment dat je met dertig mensen naar een feestje gaat waar geen afstand wordt gehouden, is de kans om het op te lopen een stuk groter."

"De kans dat je besmet raakt, hangt dus heel erg af van je eigen gedrag. Door je aan de maatregelen te houden, verlaag je de kans op besmetting voor jezelf, maar ook voor anderen. De maatregelen zijn niet voor niets ingesteld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore