Bloed, zweet en tranen

Horeca worstelt zich door eerste week: 'Ik moest na 4 uur mijn tent al sluiten'

09 juni 2020 12:50 Aangepast: 09 juni 2020 15:26
Een restaurant met speciale coronaschermen tussen gasten in. Beeld © ANP

Tegenvallende drukte en horeca-eigenaren die met een brok in de keel staan te werken. De horeca is een week open, maar het verloopt alles behalve soepeltjes. Arnhemse horeca-eigenaar Antoine Matser moest na vier uur zijn tent al sluiten. En hij is geen uitzondering. "Als het zo moet, weet ik niet of ik open blijf."

Een politieagent. Zo voelt Antoine Matser van de Arnhemse kroeg De Feestbeesten zich. "Ik denk dat ik de eerste dag dat ik weer openging, wel 200 keer mijn klanten heb aangesproken. 'Let op'. 'Houd afstand'. 'Kijk uit'. Gek werd ik ervan."

En als hij zich weer omdraaide, klitten zijn gasten gewoon weer aan elkaar. "Je houdt dat gewoon niet tegen."

Sluiten en 7000 euro boete 

En dus kreeg Matser een waarschuwing. En nog eentje. Rond 16.00 uur stonden ambtenaren en agenten in zijn kroeg. "Ik heb in al die jaren nog nooit politie in mijn zaak gehad en nu moest ik de tent sluiten. Ik kreeg een halfuur. Als het nog een keer gebeurt, ben ik 7000 euro armer."

Antoine is geen uitzondering. Ook zijn buurvrouw van Murphy's Home ('de leukste voetbalkroeg van Gelderland') moest de eerste dag al dicht. "Al na een half uur, kreeg ik mijn eerste waarschuwing", vertelt eigenaresse Rianne Schoonderbeek. "Bij de rooktafel ging het mis. Mensen stonden te dicht op elkaar." 

Zij is nu weer open. "Ik heb veel vaste klanten en heb iedereen de regels geappt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het nu goed gaat. Al blijven die regels lastig hoor." Buurman Antoine twijfelt nog: "Heel eerlijk: voor mij is de lol er een beetje af."

De kroegen in Breda op Tweede Pinksterdag. De kroegen in Breda op Tweede Pinksterdag.

'Verontwaardiging'

Landelijke cijfers over sluitingen en uitgedeelde boetes zijn er nog niet. Maar her en der in het land werden horecazaken op last van burgemeesters gesloten. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden moest de eerste week ook een horecazaak sluiten, vertelt hij tegen RTL Nieuws. Hij spreekt verder over 'een goede eerste horecaweek'.

In Hilversum werd een nachtkroeg gesloten op last van burgemeester Broertjes. Hij is matig tevreden, laat hij weten. "Ik geef het een zes. Die anderhalve meter, dat is lastig hoor. Daar moeten we over praten."

Ook in Breda ging het volgens burgemeester Depla 'redelijk'. "Je hoort op de terrassen wel de verontwaardiging: in een vliegtuig mag je wel met 300 man op elkaar en op het terras zit je met die 1,5 meter."

Nog niet zo druk

De Bredase burgemeester viel nog iets op: de verwachte drukte bleef uit. "Mensen kijken de kat nog wat uit de boom", denkt Depla. 

Dat beeld bevestigt Koninklijke Horeca Nederland. "Het mag zeker drukker. Die extra omzet waar horeca-eigenaren op gehoopt hadden, die is nog lang niet binnengehengeld. Dat komt ook omdat het weer wat minder was de afgelopen dagen", zegt een woordvoerder. 

De horecabond hoort verder terug dat veel ondernemers 'het heel erg lastig vinden om die anderhalve meter te handhaven'. 

Horeca-ondernemer Koen de Groot Horeca-ondernemer Koen de Groot

Het loopt geen storm

Ook bij de restaurants loopt het nog geen storm. Nog niet iedereen is ook open, zegt een woordvoerder van TheFork, de grootste online reserveringssite van ons land. "We zien zeker weer meer reserveringen, maar we zien nog niet zoveel reserveringen als we voorheen ontvingen. Dit heeft ook te maken met de voorgeschreven beperkte beschikbaarheid van restaurants. Mensen lijken de kat nog uit de boom te kijken", zegt een woordvoerder.

"Voor iedereen is het nog spannend. Zowel voor de ondernemers als de gasten. Uit ons eerste onderzoek blijkt dat 90 procent van de gasten het heel belangrijk vindt dat de veiligheidsmaatregelen gewaarborgd worden als ze uit eten gaan. Aankomende week kunnen restaurants ook op hun restaurantprofiel zichtbaar maken welke voorzorgsmaatregelen zij hebben getroffen."

Wat verder opvalt: nog niet alle restaurants hebben alles op orde. "De horeca moet een hoop aanpassingen doen. Hun shifts waarin ze gasten ontvangen, moeten ze bijvoorbeeld doorgeven."

'Voor het geld hoeven we het niet te doen'

Koen de Groot van het Elanderhus in Groningen was er vorige week wel helemaal klaar voor. "Het personeel was zo blij om weer aan de slag te gaan", zegt de Groningse ondernemer.  Hij is eerlijk: voor het geld, hoeft hij het niet te doen. "Met deze eerste week maak ik nog in geen 10.000 jaar de schade goed die we hebben geleden. Ik heb nu maximaal 30 mensen binnen, voor corona waren dat er 180."

Geen volle zalen, geen grote omzetten. "Ik draai nu een tiende van mijn omzet", zegt de Groninger.  "Maar alle kosten en de huur gaan door. Eigenlijk slaat het nergens op."

Wanneer hij weer boven Jan is? "Januari 2023 denk ik zo. Maar ach, we doen het voor de passie en voor het personeel. Dat vindt het heerlijk om weer aan de slag te kunnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore