Bewakingsbeelden

Politieteam tasert en schopt hond in Duiven, rol agenten onderzocht

09 juni 2020 12:22 Aangepast: 09 juni 2020 13:27
Hond Tommy wordt door een politieman getaserd. Beeld © Bewakingsbeeld familie

De politie is een intern onderzoek begonnen naar de zware mishandeling van een hond in het Gelderse Duiven door agenten. In februari van dit jaar werd het dier door een arrestatieteam herhaaldelijk geschopt en zes keer getaserd. En er is een hoektand uit de bek getrokken, zeggen de eigenaren van hond Tommy en hun advocaat Machteld Roethof.

In de nacht van 9 op 10 februari werd het arrestatieteam naar een melding van een dreigende situatie gestuurd. Volgens De Gelderlander zou een 34-jarige Arnhemmer de ex-vriend van zijn vriendin hebben bedreigd met een vuurwapen. Die vriendin is de dochter van de hondeigenaar. 

Het arrestatieteam zou zijn ingezet, omdat er een vuurwapen in het spel zou zijn. De man kon bij die actie uiteindelijk worden aangehouden.

Terwijl het arrestatieteam in de straat in Duiven was, ging de eigenaresse van de hond samen met een man haar hond Tommy uitlaten. Op straat werden ze staande gehouden, en Tommy werd vastgelijnd aan een boom.

Getaserd

Op bewakingsbeelden die de familie heeft vrijgegeven, is te zien dat de hond door een politieman wordt getaserd, nadat hij naar hem had geblaft. De hond zakt door zijn poten.

"Tommy had zichzelf losgerukt", zegt de eigenares tegen RTL Nieuws. "Maar hij deed niets." Het is onduidelijk of de hond op het moment dat hij getaserd werd, nog aan de lijn vast zat.

Volgens de eigenaren en de dierenarts die de hond na afloop onder behandeling kreeg, is Tommy ernstig toegetakeld. De hond is zes keer getaserd, en geschopt bij zijn edele delen. "Eén taserpijltje moest ik uit zijn oog halen en er zijn tanden gebroken", zegt de dierenarts in de video hierboven, die de advocaat heeft laten maken.

Volgens de eigenares van de hond was er een agent op een gegeven moment op de hond gaan zitten en heeft hij met een tang tanden uit de bek van de hond getrokken."Eén tand vonden we de volgende dag, de andere was afgebroken. De verklaring van de politie was dat de hond de agent aanviel."

Uitleggen

Advocaat Machteld Roethof, die de familie bijstaat, zegt dat de politie heel wat heeft uit te leggen. "Hoe kan je verklaren dat een tand met wortel en al, van een hond die vlak daarvoor nog aan het kwispelen was, uit de bek is verdwenen. Dit is niet hoe een gezonde rechtsstaat zou mogen functioneren."

Roethof noemt het 'een geluk' dat het voorval gefilmd is. "Als deze beelden er niet waren, had iedereen gezegd: dit verhaal klopt niet. Mijn cliënten zouden voor gek worden verklaard. Maar de beelden die we hebben liegen niet."

Hond Tommy tijdens zijn behandeling door een dierenarts. Hond Tommy tijdens zijn behandeling door een dierenarts.

De advocaat noemt het onbegrijpelijk wat er gebeurd is. "Ik ga echt niet alle agenten over een kam scheren, maar het is wel een team dat daar gestaan heeft. Anderen grepen niet in toen het gebeurde. Ik denk dat we niet onze ogen moeten sluiten voor dit soort excessen."

De hond heeft het overleefd, maar Roethof zegt dat het aanvankelijk onzeker was of Tommy het zou redden. Ze kondigt aan aangifte te doen.

Intern onderzoek

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie, waar het arrestatieteam onder valt, zegt tegen RTL Nieuws dat er intern een onderzoek is gestart naar de agenten die erbij waren. "Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten doet onderzoek. Afhankelijk daarvan nemen we gepaste maatregelen. Verder zullen we zolang het onderzoek loopt geen mededelingen doen."

De woordvoerder bevestigt dat de politie een klaagschrift van de advocaat heeft ontvangen. "Die hebben we in behandeling genomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op met satéprikkers bij barbecue: 'Honden slikken ze in'

De eigenares van de hond zegt dat het negen weken heeft geduurd voordat de hond er weer bovenop was. "Ik wil dat de politie zegt: sorry, dit had nooit mogen gebeuren. Maar tot nu toe horen we niets."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore