Vanaf vrijdag pollenexplosie

Het wordt steeds warmer, met zon, onweer en een pollenexplosie

09 juni 2020 12:03 Aangepast: 09 juni 2020 12:15
Het weer van de komende week leent zich goed voor een rondje fietsen. Beeld © ANP / Sander Koning

Het is vandaag aan de koele kant, maar het wordt snel weer barbecueweer: de temperaturen lopen deze week flink op. Dit zorgt wel voor een pollenexplosie vanaf vrijdag en voor een benauwde zaterdag met kans op fikse onweersbuien.

Het is nog grijs en bewolkt als je nu naar buiten kijkt, maar vanmiddag komt de zon er wel even door, zegt Martijn Dorrestein van Buienradar. Het blijft koel voor de tijd van het jaar met 14 graden op de Wadden en 18 graden in het zuidoosten.

Warm met spat regen

Morgen gaat de temperatuur iets omhoog, het wordt dan gemiddeld 19 graden. Op wat gespetter in het oosten na, blijft het droog, zegt Dorrestein. "Daarna is er goed nieuws voor degenen die houden van warm en zonnig weer. We gaan een paar mooie dagen tegemoet."

Vanaf donderdag waait vanuit het oosten een warme wind onze kant op. "Het zal dan alleen maar warmer worden." Als je in het noorden van ons land woont, is het die dag wel verstandig om de buienradar in de gaten te houden, daar is namelijk nog een kans op een spat regen. 

Aan het eind van de week gaan we richting de zomerse temperaturen. "Vrijdag wordt het een lekkere dag met aardig wat zonneschijn en hoge temperaturen van gemiddeld 25 graden. Ofwel, tijd voor de barbecue."

Onweer

Het weekend wordt zwoel, maar benauwd. "Het is zomers warm, maar in heel Nederland is zaterdag kans op flinke onweersbuien." Ook zondag en erna blijft het warm met temperaturen boven de 20 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door corona schijnt de zon feller, en dat is zeker niet alleen maar goed nieuws

Deze warme oostenwind komt wel met slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, waarschuwt Dorrestein. "De regen die valt spoelt de pollen helaas niet voldoende uit de lucht. We kunnen vrijdag een pollenexplosie verwachten die zeker tot volgende week dinsdag aanhoudt."

Hooikoortsklachten

Voor vrijdag en zaterdag geeft de pollen- en hooikoortsradar een 9 aan in het zuidoosten. Dit betekent dat er heel veel kans is op hooikoortsklachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore