Risico betogers

Halsema wil onderzoek Damprotest, (nog) geen besmettingen gemeld

09 juni 2020 02:15 Aangepast: 09 juni 2020 07:36
Beeld © ANP

Burgemeester Halsema wil een onafhankelijk onderzoek naar de drukte op de Dam. Intussen zijn er bij de GGD in Amsterdam nog geen coronabesmettingen gemeld van betogers die vorige week bij het antiracismeprotest waren.

Mogelijk waren er 10.000 mensen bij de demonstratie. Misschien waren het er zelfs 14.000, maar het zouden er ook maar 5.000 geweest kunnen zijn. Omdat de schattingen zo uiteen lopen wil Halsema dat een externe partij onafhankelijk onderzoek doet naar het incident. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Brief aan gemeenteraad

In de brief schrijft Halsema – nogmaals – dat ze niet zoveel demonstranten voorzien had. Vorige week vertelde ze dat ook al in tv-programma Op1 en schreef ze dat in een eerdere brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. Ze zei toen dat ze beelden van een drukke Dam 'pijnlijk' vond te zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek Kamer op Halsema: 'Soms moet je een demonstratie stoppen'

Overspoeld met kritiek

De informatievoorziening van de politie en gemeente zou 'geen realistische aantallen' hebben verwacht. Morgen staat Halsema een spoeddebat voor de gemeenteraad te wachten. De burgemeester is de afgelopen week overspoeld met kritiek vanwege haar besluit om de demonstratie op de Dam door te laten gaan. Door de drukte konden betogers geen 1,5 meter afstand houden. 

Huisartsen waren 'flabbergasted', politici vonden het 'onvoorstelbaar'. Minister Grapperhaus van Justitie was door Halsema benaderd voor 'ruggespraak'. Daar leende hij zich niet voor, want hij is als minister niet verantwoordelijk voor de beslissing van de burgemeester. Wel vindt hij het terecht vindt dat de Dam niet is ontruimd, omdat een escalatie tussen politie en demonstranten dan dreigde.

Artikel gaat verder onder de video.

Halsema denkt niet aan aftreden: 'Dat is een nee'

Er is kritiek op burgemeester Halsema na een protest op de Dam. Het was er te druk en mensen konden geen 1,5 meter afstand houden. De oppositie in Amsterdam overweegt een motie van wantrouwen.

Intussen laat de GGD Amsterdam weten dat er nog geen besmettingen zijn gemeld van betogers die aanwezig waren bij het protest. Dat wil alleen nog niet zo heel veel zeggen, omdat de incubatietijd van het coronavirus veertien dagen bedraagt. Er zouden dus alsnog mensen ziek kunnen worden.

Niet duidelijk wie bij demonstratie is geweest

Daar komt nog bij dat de GGD 'geen mogelijkheid heeft om vast te stellen wie bij de demonstratie aanwezig is geweest'. Mensen moeten zelf aangeven dat ze op de Dam zijn geweest. "Ook kan iemand in een andere regio getest worden. Dan kan het langer duren voordat die informatie ook bij GGD Amsterdam bekend is", schrijft het Amsterdamse college van burgemeesters en wethouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongenoegen over drukke Dam-demonstratie: 'Dit moet je absoluut niet willen'

"Over mogelijke gezondheidsgevolgen of de mate van besmettingsgevaar kan geen inschatting worden gemaakt", meldt de gemeente verder over de demonstratie. Ook omdat niet bekend is hoeveel besmette personen op de Dam aanwezig waren. Toch verwacht de gemeente dat de meeste mensen een 'laag risico' liepen op besmetting, omdat zij 'hooguit vluchtige blootstelling hebben gehad' als er al besmette personen aanwezig waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD testte in eerste week 50.000 mensen op virus, 1000 hadden corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore