Ga naar de inhoud
Protest in Amsterdam

OM onderzoekt uitspraken rapper Akwasi op de Dam

Rapper Akwasi op de Dam. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar uitspraken van rapper Akwasi tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam. Er wordt gekeken of deze uitspraken strafbaar zijn.

Het onderzoek is ingesteld na meerdere aangiften tegen de rapper, bevestigt het OM na berichtgeving door AT5. De klagers vinden dat de rapper met zijn uitspraken aanzet tot geweld. "Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht", zei Akwasi vorige week op de Dam.

Dreigementen

Hij kreeg zelf naar aanleiding van zijn toespraak meerdere dreigementen via social media. Die deelde hij afgelopen weekend op Instagram. Die berichten neemt de rapper serieus en hij overweegt zelf ook aangifte te doen. Dat heeft hij vooralsnog niet gedaan.

Aangifte
Lees ook:
Aangifte tegen rapper Akwasi om uitspraak op de Dam

Akwasi liet via zijn manager weten dat zijn uitspraken 'moeten worden gezien als een oproep tot verzet, niet tot geweld. Zwarte Piet is een fictief persoon, iemand die niet bestaat en naar Akwasi's en vele mensen in Nederland, mening niet zou moeten bestaan. Aan die emotie heeft Akwasi woorden willen geven in zijn speech'.