Ga naar de inhoud
Coronavirus

Testen op corona gaat in de meeste regio's voorspoedig, maar nog niet overal

Een zorgmedewerker wordt door de GGD Noord-Limburg getest Beeld © RTL Nieuws

Sinds een week kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Dit zorgt voor een toenemende vraag bij de testlocaties. Bijna overal kan aan die vraag worden voldaan. Maar niet overal, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Tot 1 juni was het testen op corona voorbehouden aan risicogroepen, zorg- en onderwijspersoneel. Sinds een week mag iedereen die klachten heeft - verkoudheid, koorts, benauwdheid - via een landelijk nummer een testafspraak inplannen. 

Je
Lees ook:
Je hebt klachten, maakt het dan uit wannéér je je laat testen op corona?

Zo kan iedereen met klachten vanaf 1 juni worden getest op corona

01:47
Testen, testen, testen. Om het virus in bedwang te houden kan iedereen met coronaklachten vanaf vandaag worden getest in Nederland. Hoe gaat dat in zijn werk?

Vooralsnog lijkt het landelijke testbeleid alleen in Zuidoost-Brabant en Rotterdam Rijnmond voor problemen te zorgen. Mensen met klachten uit die regio's konden vaak niet binnen 24 uur terecht.

"Voor 1 juni was het goed te behappen", zegt een woordvoerder van de GGD Zuidoost-Brabant. "Toen was het niet zo druk, al varieerde het aantal mensen wel van 20 tot 80 per dag."

Opschalen

Sinds 1 juni melden zich dagelijks meer dan de 320 mensen die de GGD aan kan. "We zijn de capaciteit nu aan het opschalen, mensen kunnen niet direct de volgende dag terecht. We konden niet meteen volle bak testen; nu hebben we meer mensen geworven en deze week openen twee extra locaties."

GGD
Lees ook:
GGD testte in eerste week 50.000 mensen op virus, 1000 hadden corona

In de regio Rotterdam Rijnmond was het vorige week 'enorm druk', laat een woordvoerder weten. "We zagen zeker ook dat we mensen pas na een paar dagen konden testen." Sinds deze week zijn er twee extra locaties om te testen. 

"We denken dat het deze week iets minder druk wordt dan vorige week. De inschatting is dat mensen binnen 48 uur bij ons terecht kunnen. De locaties in Rotterdam zelf zijn het populairst; mensen die hier graag willen worden getest, moeten vaak wat langer wachten."

Ik
Lees ook:
Ik ben verkouden, maar negatief getest: moet ik nog steeds thuisblijven?

Waar kun je je laten testen?

Het landelijke nummer 0800-1202 is bedoeld voor mensen die enkel lichte klachten hebben die zouden kunnen wijzen op corona (een loopneus, hoesten, verhoging). 

  • Mensen met zware klachten, zoals hoge koorts en benauwdheid, bellen met hun huisarts (of in het weekeinde met de huisartsenpost).
  • Ook mensen die al een andere aandoening of ziekte hebben, zoals kanker, kunnen het beste met hun huisarts of behandelend arts bellen als ze coronaklachten krijgen.
  • Ziekenhuispersoneel kan zich in het ziekenhuis laten testen.

Piekmomenten

Bij andere Brabantse GGD's is de capaciteit van de testlocaties geen issue. In West-Brabant waren de teststraten afgelopen donderdag en vrijdag volgepland, zegt woordvoerder Jeroen Polman. "Maar in het weekeinde waren ze maar halfvol. Normaal kun je een dag later terecht, maar soms ook nog op de dag zelf." Ook bij Hart voor Brabant kun je in principe een dag later terecht, zegt een woordvoerder. 

Eerste
Lees ook:
Eerste Nederlandse coronapatiënten hadden al klachten in januari

De GGD Limburg Noord zit zelfs nog lang niet aan het maximale aantal tests op een dag. "Als je in de ochtend belt, kun je vaak dezelfde dag nog terecht", zegt woordvoerster Lilion van Mierlo. "Dagelijks kunnen we 720 mensen testen. De piek tot nu toe lag op afgelopen vrijdag; toen hebben we 256 mensen getest."

Onzekerheid groter 

In regio's als Zeeland en Groningen zijn meestal zelfs tijdblokken over. "Het wisselt per dag, maar vandaag zou je zelfs nog terecht kunnen", zegt woordvoerster Geke van Gosliga, als we haar even na het middaguur spreken. 

Haar regio is wel maar matig getroffen, zegt ze erbij. "Ik kan me voorstellen dat in Brabant de onzekerheid veel groter is en dat dat meespeelt in het besluit van mensen om zich te laten testen."

Is
Lees ook:
Is echt maar 5,5 procent van de Nederlanders besmet geweest met corona?

In Zeeland is geen teststraat, maar worden mensen met klachten verwezen naar het ziekenhuis in Goes of Terneuzen. "Daar kun je gewoon terecht en als de dag vol is, kunnen er nog tijdsblokken bij", zegt een woordvoerster.

Op rolletjes

De GGD's in Amsterdam en Utrecht hebben geen probleem om aan de testvraag te voldoen. "Vorige week liep het allemaal soepel", zegt een woordvoerder van de GGD in de hoofdstad.

In Utrecht worden nu zo'n 900 mensen per dag getest. "Op dezelfde dag als ze bellen, of een dag erna", zegt een woordvoerster. "Mocht de vraag toenemen, dan kunnen we makkelijk opschalen, bijvoorbeeld door een extra baan toe te voegen aan de teststraat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore