Kunstenaar

Grote brillen, adembenemende maskers: verpleegkundige Marco tekent zijn collega's

08 juni 2020 15:50 Aangepast: 08 juni 2020 16:13
Marco de Vente tekende de gezichten van 28 collega's. Beeld © www.marcodevente.nl

Het is gek, zegt Marco de Vente (50). Dat je ineens, van de ene op de andere dag, je collega's niet meer herkent. Omdat ze coronapatiënten moeten behandelen, en hun hele gezicht moeten beschermen. Het bracht Marco op een idee.

Marco is dialyseverpleegkundige en beeldend kunstenaar en zag de afgelopen weken hoe zijn collega's kei- en keihard werken achter de gesloten deuren van de ic in het Nieuwegeinse Sint Antonius Ziekenhuis. Ze streden (en strijden) tegen een virus dat mensen de adem ontneemt.

Zelf droegen ze daarbij een pak, bril, mondmasker. Dat hen af en toe, bij wijze van spreken, óók de adem ontnam. 

Heel gek

"Ik vond het heel gek", zegt Marco. "Je herkent echt niet meer wie diegene is. Al die pakken zijn hetzelfde. De communicatie verloopt ook heel anders. Duimpje omhoog betekent 'goed', duimpje omlaag 'niet goed'."

Marco aan het werk in zijn atelier. Marco aan het werk in zijn atelier.

Een paar keer werkte Marco samen met collega's in zo'n pak. Als een coronapatiënt nierfalen had maar aan de betere hand was, kwam die op Marco's afdeling terecht. "Het is heel intensief. Je wil bij iemand een inschatting maken. Zo van: heb je hulp nodig, hoe kan ik je helpen? Maar daarvoor zie je te weinig van iemands gezicht."

Ingelijste ogen

Hij werd voornamelijk getriggerd door de ogen die zijn 'ingelijst' in die grote brillen. "Elke keer keek ik ernaar en dacht ik: wát zeggen die ingelijste ogen?"

Marco begon ze te tekenen. Dat was eigenlijk, als hij terugkijkt, geen vooropgezet plan. Ja, hij is altijd al kunstenaar geweest. Creatief, bezig met beeld, maar hij heeft nooit echt op een helder moment besloten: ik ga mijn collega's portretteren. "Ik ben gewoon naar een winkel gegaan, kocht aquarelverf en begon. Ik geloof dat ik iets moest verwerken."

 

"Het is gek dat je alleen hun ogen ziet." "Het is gek dat je alleen hun ogen ziet."

Eerst schilderde hij één directe college van de ic, toen nog een, toen nog een. De fotootjes kreeg hij via het Instagramaccount van de ic van het ziekenhuis. "Toen ik eenmaal bezig was, besloot ik zorgpersoneel van de hele linie in beeld te brengen, dus vanaf de plek waar mensen doodziek binnenkomen, tot de plek waar ze revalideren."

Hij plaatste oproepjes, benaderde ziekenhuizen. "Het was makkelijker om onbekende mensen te portretteren. Dan ben je niet zo bezig met gelijkenissen."

En zo kwam het dat Marco nu 28 gemaskerde en bebrilde gezichten in zijn atelier heeft hangen. Mannen, vrouwen, jong, oud. Blauwe ogen, groene ogen, bruine ogen. Ernstige blikken - of juist vermoeid? Angstig? "Je kan het eigenlijk ook niet zo goed zien. Maar dát wilde ik juist laten zien." 

Groter dan levensgroot

De portretten zijn groter dan levensgroot, 70 x 100 centimeter. Zes hangen er in de hal van het ziekenhuis. Ook is Marco in gesprek met de Openbare Bibliotheek in Utrecht om te kijken of daar een plekje voor zijn werk is. 

Onder de berichten komen korte tekstjes. Ervaringen van de persoon die is geportretteerd. Wat Marco het meest bij is gebleven: een verhaal van een medewerker uit de gehandicaptenzorg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo verzorgt mama coronapatiënten, mijn heldin van de zorg

"Ze vertelde over een coronapatiënt die verstandelijk beperkt was, en zo in paniek raakte van de isolatieafdeling waar hij lag, dat hij de beschermende kleren van de verplegers wilde verscheuren." Het raakte Marco.  

"Het is", zo zegt hij, "alsof er binnen in het ziekenhuis een strijd werd en wordt gestreden die men buiten niet zag. Mensen maakten zich buiten druk, omdat de terrassen dicht waren. De sportscholen. Restaurants."

"Misschien wilde ik het daarom wel tekenen. Om te laten zien aan iedereen buiten: deze mensen doen het."

"Ik wil laten zien wie de helden zijn." "Ik wil laten zien wie de helden zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore