Dan in de stad

Vervelende buren? 'Op het platteland zeg je er eerder iets van'

08 juni 2020 02:08 Aangepast: 08 juni 2020 07:55
Archieffoto. Beeld © iStock

Nederlanders die op het platteland wonen spreken hun buren eerder aan op vervelend gedrag dan stedelingen. Ook is het leven op het platteland gezelliger dan in de stad en gaan mensen er prettiger met elkaar om.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 135.000 Nederlanders. 46 procent van de respondenten durft buurtgenoten aan te spreken op hun gedrag. Mannen doen dit eerder dan vrouwen en ook jongeren ervaren een lagere drempel dan ouderen.

Onwenselijk gedrag

Er zijn vooral verschillen tussen het platteland en de stad. Ruim de helft van de bewoners van het platteland durft buurtgenoten aan te spreken op onwenselijk gedrag, tegen vier op de tien bewoners van verstedelijkte gebieden.

"Dat gaat bijvoorbeeld om troep op straat, niet betalen in het openbaar vervoer of je auto parkeren op een parkeerplaats voor invaliden terwijl dat niet mag", legt een woordvoerder van het CBS uit. "Maar ook jongeren die in een portiekje staan te drinken of blowen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klussende buren en schreeuwende kinderen: meer burenruzies in coronatijd

Wie in een buitengebied woont, vindt ook dat mensen in de buurt prettiger met elkaar omgaan. Zo vinden ze hun leefomgeving gezelliger dan stedelingen en helpen mensen elkaar vaker dan in de stad.

Verschilt per regio

De onderzoekers zien dat de sociale samenhang het sterkst is in de oostelijke en noordelijke provincies, behalve in Groningen. Bewoners van deze provincies vinden de drempel om elkaar te wijzen op vervelend gedrag het laagst. Bewoners van Limburg, Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Holland zijn hierover minder positief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Een op de vijf Nederlanders heeft burenruzie', schuld ligt bij de ander

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore