Ga naar de inhoud
Afhankelijk van inkomen

Kinderopvang bleef dicht: ouders krijgen gemiddeld 500 euro terug

archieffoto Beeld © iStock

Ouders met kinderen die tijdens de coronacrisis niet naar de opvang konden, krijgen gemiddeld 500 euro terug. De hoogte van het precieze bedrag hangt af van het gezinsinkomen en aantal kinderen op de opvang.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronacrisis bleef de kinderopvang voor de meeste kinderen tussen 16 maart en 11 mei dicht. Alleen kinderen van ouders met essentiële beroepen waren welkom.

Rekening blijven betalen

Intussen riep het kabinet ouders op de rekening van de kinderopvang wel te blijven betalen. De kinderopvangtoeslag liep ook door. Voor de eigen bijdrage zouden ouders compensatie krijgen, zo werd beloofd.

Volgens het CBS krijgen ouders die hun eigen bijdrage tijdens de coronacrisis hebben doorbetaald, het bedrag volledig teruggestort. Dat geldt ook voor de ouders die gebruik hebben gemaakt van noodopvang omdat ze een cruciaal beroep hebben.

Ouders
Lees ook:
Ouders krijgen deze zomer compensatie voor eigen bijdrage kinderopvang

Het compensatiebedrag dat ouders ontvangen, loopt sterk uiteen. Dat komt omdat er grote verschillen zijn in de eigen bijdrage die ze moeten betalen. Die hangt onder meer af van de kosten die ze maken, hun inkomen en het aantal kinderen.

Ouders met één kind in de opvang ontvangen gemiddeld 390 euro compensatie, zij met drie kinderen of meer 800 euro.

Compensatie te laat

Belangenclub BoiNK liet eerder aan RTL Nieuws weten zich zorgen te maken over ouders die nu al te kampen hebben met inkomensdaling. Mogelijk komt de compensatie voor hen te laat. Volgens BoiNK-voorzitter Gjalt Jellesma is er verder nog geen oplossing voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, en nu met een hoge rekening zitten waar ze geen compensatie voor krijgen.

Rustig
Lees ook:
Rustig bij kinderopvang: 'Veel ouders houden kind even thuis'

Het CBS concludeert verder dat er steeds meer kinderen naar de opvang gaan.

Meer kinderen naar opvang

In 2019 ging het om 986.000 kinderen, 39.000 meer dan een jaar eerder. Dat komt onder meer doordat peuterspeelzalen zijn omgevormd tot kinderdagverblijven, waardoor het mogelijk wordt om hiervoor een toeslag te ontvangen. Ook gaat een groeiend aantal kinderen naar de buitenschoolse opvang.

De kinderopvang gaat vanaf vandaag weer volledig open.

Na
Lees ook:
Na jarenlange problemen wil kabinet af van kinderopvangtoeslag