Ga naar de inhoud
Telefoonlijn platgebeld

GGD testte in eerste week 50.000 mensen op virus, 1000 hadden corona

Medewerkers van GGD Brabant Zuidoost nemen coronatesten af op een tijdelijke lokatie. Beeld © ANP

Via het landelijke nummer voor een coronatest, dat vorige week maandag werd geopend, zijn 59.090 afspraken gemaakt. De GGD heeft al bij bijna 50.000 mensen een coronatest afgenomen. 1.000 van hen waren besmet met het coronavirus.

Dat vertelde Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands Midden en portefeuillehouder Infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland gisteravond in het tv-programma Op1. Het telefoonnummer (0800-1202) werd – vooral tijdens de eerste dagen – platgebeld.

90.000 unieke telefoontjes

Hoeveel mensen precies hebben gebeld is volgens De Gouw niet duidelijk. Maar al met al zijn er 90.000 unieke telefoontjes binnengekomen. Omdat de lijn werd overspoeld door telefoontjes, hebben sommige mensen meerdere keren moeten bellen.

Je
Lees ook:
Je hebt klachten, maakt het dan uit wannéér je je laat testen op corona?

Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd.

2 procent besmet

"Er zijn 60.000 afspraken gemaakt en deze week zijn er 50.000 testen afgenomen. Er zijn 1000 coronapatiënten opgespoord, dus zo'n beetje 2 procent van de mensen die wij hebben getest blijkt positief te zijn", vertelt De Gouw.

De GGD-directeur wist niet zo goed wat hij moest verwachten. "Toen we in de zorg testten was zo'n 17 procent van de mensen besmet. Toen we ook de leraren en de contactberoepen testten daalde dat tot 5 procent. We waren er wel vanuit gegaan dat het onder de algemene bevolking lager zou zijn dan 5 procent. Dat blijkt nu uit te komen."

Bekijk het gesprek hier: 

De eerste dagen belden ook veel mensen, één op de vier, naar de afsprakenlijn met andere klachten of vragen, legde De Gouw eerder al aan RTL Nieuws uit.

Alléén bij klachten

"Het is belangrijk dat mensen mét klachten van het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, snel bij één van de GGD’en terecht kunnen voor een test. Daarom een dringende oproep aan mensen zónder klachten of met algemene vragen om het afsprakennummer niet te bellen."

Ik
Lees ook:
Ik ben verkouden, maar negatief getest: moet ik nog steeds thuisblijven?

Volgens De Gouw belden zelfs dit weekend nog veel mensen met andere vragen dan een coronatest. "Mensen die naar het buitenland wilden, mensen die familie op bezoek kregen, we kregen heel veel andere vragen." De Gouw benadrukt dat deze test alleen laat zien of je op dit moment besmet bent met het virus, niet of je het al gehad hebt.

De gratis afsprakenlijn is zeven dagen per week open van 08.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds.

Zo gaat het testen in zijn werk:

01:08