1,5 meter afstand

Honderden antiracisme-demonstranten betogen in Tilburg

06 juni 2020 14:39 Aangepast: 06 juni 2020 14:42
Antiracismebetoging in Tilburg Beeld © RTL Nieuws / Ruud Stork

In Tilburg zijn enkele honderden mensen bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen racisme.

De gemeente heeft op het Stadhuisplein kruizen op de grond aangebracht waarop de deelnemers staan. Zo kunnen ze 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Veel deelnemers dragen mondkapjes. Veel demonstranten dragen bordjes met teksten, zoals Black Lives Matter.

Handjevol boa's

Vooraf heeft de gemeente Tilburg overleg gehad met de organisatie achter de demonstratie. Er zijn verordeningen en eisen meegegeven. Er is een handjevol agenten en boa's aanwezig.

Betogers op het Stadhuisplein in Tilburg Betogers op het Stadhuisplein in Tilburg

Demonstratie Eindhoven

Aan het eind van de middag is er ook in Eindhoven een antiracismedemonstratie. Daar mogen maximaal 700 mensen meedoen, ze moeten 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen. Wordt het te druk of worden de coronaregels overtreden, dan laat de burgemeester de manifestatie beëindigen.

Racisme in Nederland: 'Het voelt onveilig en het is nu klaar'

Als je opgroeit, vind je het superbelangrijk om te weten hoe je vrienden over je denken, zegt Larica. Dus als ze een racistische grap hoorde, zei ze er maar niets van.

Aanleiding voor de demonstraties in Nederland, die maandag begonnen in Amsterdam, is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed toen een witte agent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat.

Duizenden op de Dam

De demonstraties gaan volgens de organisatoren inmiddels niet meer slechts over de dood van Floyd, maar ook over racisme in het algemeen en over politiegeweld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Duizenden mensen bij protest tegen racistisch politiegeweld op Dam Amsterdam

De afgelopen week waren op veel plaatsen protesten. Die in Amsterdam, maandag, liep anders dan vooraf gedacht. In plaats van de verwachte 300 mensen kwamen er duizenden op de Dam staan.

Kritiek op Halsema

Door de onverwacht grote opkomst konden de deelnemers tegen de coronaregels in onvoldoende afstand van elkaar houden.

Burgemeester Femke Halsema besloot niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden. Dit leverde haar flinke kritiek op. Ze moet zich er komende week voor verantwoorden voor de gemeenteraad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore