Voedselverspilling

Goedkoop piepers inslaan: 'Dit is nog maar het topje van de aardappelberg'

06 juni 2020 11:12 Aangepast: 06 juni 2020 11:36
De aardappelberg in Amsterdam. Beeld © Jur Jacobs

Honderdduizenden kilo's frietaardappelen die liggen te verpieteren bij Nederlandse boeren? Daar moeten we iets aan doen, dachten Jur Jacobs en Lianne de Bie. Daarom kunnen mensen vandaag goedkoop aardappelen scheppen op de NDSM-werf in Amsterdam.

Door de coronacrisis is de vraag naar frietaardappelen vanuit horeca, festivals en voor de export een stuk minder geworden, vertelt Jur. "De overschotten in de landbouw zijn groot." 

Verspilling

De aardappelen blijven liggen en boeren moeten ze tegen een lagere prijs verkopen, bijvoorbeeld voor het gebruik voor veevoer of biogas. "Boeren krijgen subsidie van de overheid. 6 cent per kilo. Maar ze hebben 40 cent per kilo nodig om er iets aan te verdienen."

Los daarvan zorgt het ook voor voedselverspilling, zegt Jur. "Dat geldt niet alleen voor aardappelen maar ook voor groenten als wortels en aubergines. Maar bij de aardappelen is het probleem nu het grootst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zes vuilniszakken vol met kip in de kliko, elk uur opnieuw'

Jur en Lianne, directeur van het Slow Food Youth Network, vinden dat zonde. "We deelden onze frustratie over de voedseloverschotten in Nederland en de voedseltekorten aan de andere kant van de wereld", vertelt Lianne. "Daar waren we boos over."

Een bakfiets vol

Zo ontstond het idee voor 'het topje van de aardappelberg': 20 ton aan aardappelen, gestort op de NDSM-werf, die mensen na aanmelding via een app mogen ophalen voor minimaal 4,50 euro. Meer betalen mag, als donatie aan de boer.

"Haal je 10 kilo, dan krijgt de boer zoveel betaald als nodig", vertelt Jur. "Maar je mag zelf kiezen hoeveel je wilt. Een tas, een emmer, je mag zelfs je bakfiets meenemen." En dit is nog maar het topje van de aardappelberg, zegt Jur. "Er ligt een miljard kilo bij boeren."

Aardappelberg Aardappelberg

Met de actie hopen Jur en Lianne bewustzijn te kweken bij Nederlanders. "Bewustzijn rond de rijkdom die we hier hebben. Voedsel heeft zo weinig waarde voor ons dat we het weggooien. Dat is niet oké. Aan de andere kant van de wereld hebben mensen te weinig voedsel."

Vooralsnog is het een eenmalige actie, maar Jur en Lianne hopen dit op meer plekken te doen."Er zijn wat verzoekjes van organisaties gekomen. Maar of het lukt, is natuurlijk de vraag", zegt Jur. Tot nu toe zijn er in Amsterdam 300 aanmeldingen van mensen die aardappelen willen komen ophalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kardashians onder vuur door enorme voedselverspilling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore