Rustig verlopen

Ook in Utrecht onverwacht veel betogers, maar iedereen hield afstand

05 juni 2020 19:23 Aangepast: 05 juni 2020 22:27
Beeld © Gemeente Utrecht

De demonstratie tegen racisme in Utrecht is zonder incidenten verlopen. De opkomst was veel hoger dan gedacht, maar volgens de deelnemers kon er de hele tijd nog wel voldoende afstand worden gehouden.

Om half zeven begon de demonstratie op het Jaarbeusplein, waarbij 'zo'n 500 tot 600' mensen werden verwacht door de organisatoren. Maar al direct was duidelijk dat het veel drukker zou worden dan dat. Binnen een half uur stonden er zo'n 3000 mensen en deed de gemeente een oproep om niet meer naar het Jaarbeursplein te komen.

'Dit is ook belangrijk'

Ook opende de gemeente een tweede plein, waardoor er uiteindelijk ruimte genoeg bleef voor iedereen om afstand te houden. De gemeente schat dat er uiteindelijk zo'n 3500 betogers waren.  

"Ik snap de maatregelen om corona tegen te gaan, maar dit is ook belangrijk", riep organisator Leroy Lucas van Keti Koti de menigte toe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Was de betoging op de Dam een 'superspread-event'?

Het was al de derde betoging in Nederland tegen racisme waar het veel drukker is dan verwacht, waardoor afstand houden moeilijk of onmogelijk werd.

Ontbonden

Woensdag werd daardoor de demonstratie in Rotterdam ontbonden door burgemeester Aboutaleb. Twee dagen daarvoor was het op de Dam in Amsterdam ook al veel te druk, maar daar werd niet ingegrepen, wat zorgde voor veel commotie. 

 

De onrust bij eerdere demonstraties was voor burgemeester Jan van Zanen geen reden om het protest daar te verbieden. "Demonstreren is een grondrecht. Wij pakken de ervaringen uit de andere steden erbij", zei een woordvoerder vooraf.

George Floyd

De betogingen worden gehouden naar aanleiding van het brute politie-optreden in de VS, waar in Minneapolis een zwarte arrestant voor de ogen van de camera's overleed bij zijn hardhandige arrestatie. Sinds de dood van deze George Floyd gaat er ene golf van verontwaardiging over de hele wereld.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vriendelijke reus' George Floyd, een profiel van de man die de wereld in beweging bracht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore