Corona-update, stel je vraag

Ik behoor tot een risicogroep, mag ik kosteloos mijn vakantie annuleren?

06 juni 2020 13:02 Aangepast: 07 juni 2020 10:47

We mogen weer naar (een deel van) het buitenland op vakantie, zei premier Mark Rutte afgelopen woensdag tijdens zijn persconferentie. Voor velen is dat goed nieuws, maar wat als je tot een risicogroep behoort en vanwege het coronavirus niet op vakantie dúrft? Mag je je reis dan nog kosteloos annuleren?

Het is een vraag die we kregen van Jan Willem, Devin en Anja. En geen vraag waar we een positief antwoord op kunnen geven. Het antwoord is nee. Dat je in een risicocategorie valt, is geen reden om je geld terug te krijgen, zegt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen ANVR tegen RTL Nieuws.

Reizen mag en kan

"Angst is geen reden voor een kosteloze annulering als het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken groen of geel is (wat betekent dat je mag gaan en dat reizen mogelijk is)", zegt een woordvoerder. "Je mag uiteraard altijd annuleren, maar wel tegen kosten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?

Dat je tot een risicogroep behoort, maakt daarvoor geen verschil. "Je kunt natuurlijk wel overleggen met je touroperator, maar die hoeft je daarin niet tegemoet te komen." De reden: het risico dat je in je vakantieland besmet wordt met corona, wordt net zo groot geschat als in Nederland.

Vakantieplannen

Uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws bleek gisteren dat één op de vier Nederlanders die voor de coronacrisis van plan waren om naar het buitenland te gaan, die plannen doorzet. 45 procent van de Nederlanders gaat in Nederland op vakantie. 14 procent noemt als belangrijke reden om de vakantieplannen (in binnen- of buitenland) door te zetten dat ze bij annuleren het geld niet (volledig) terugkrijgen

 

 

Vakantie in Europa? 'Code geel is nog geen groen'

Premier Rutte gaf woensdag tijdens een persconferentie meer informatie over vakanties binnen Europa. Vanaf 15 juni worden maatregelen versoepeld, maar er blijven volgens Rutte risico's.
RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore