Opluchting

Boa's krijgen wapenstok: 'Nu kan ik mensen op afstand houden'

05 juni 2020 17:09 Aangepast: 05 juni 2020 17:10
Boa Joshua is blij dat hij en zijn collega's een wapenstok krijgen. Beeld © Gemeente Haarlem

Grote kans dat Joshua, boa in Haarlem, binnenkort met een wapenstok rond mag lopen. Want boa's mogen daar in sommige gevallen nu mee worden uitgerust, heeft minister Ferdinand Grapperhaus besloten.

Joshua, buitengewoon opsporingsambtenaar, is blij. En ook wel opgelucht. "Ik vind het een goed begin dat we een wapenstok krijgen", zegt hij tegen RTL Nieuws. Wel moeten de gemeentes voor het wapenstokgebruik nog een verzoek indienen bij minister Grapperhaus van Justitie.

Die moet namelijk toestemming geven. Tot nu toe gaf hij die alleen bij uitzondering, maar die uitzondering wordt nu de regel.

Hulpeloos 

Joshua herinnert zich nog die ene keer dat hij tegen de grond werd gewerkt. En het hulpeloze gevoel dat hij toen had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer boa's mogen worden uitgerust met wapenstok

Het begon met het geven van een officiële waarschuwing: de aanleiding was een verkeersovertreding, en Joshua sprak de overtreder daar op aan. Of hij zijn auto wilde verplaatsen.  

"Daarop werd ik neergeslagen. Ik had op dat moment helemaal geen middelen om mij te verdedigen, ik had alleen een steekwerend vest aan." Hoe je je dan voelt? Machteloos, zegt Joshua. En onveilig. "Ik had met een wapenstok de verdachte op afstand kunnen houden."

Uiteindelijk hebben collega's de politie erbij gehaald. Met gebruik van pepperspray is de verdachte uiteindelijk aangehouden.

Boa bijt van zich af

Vorige maand opperden boa's het idee om alleen nog de straat op te gaan met een diensthond om zich te beschermen in noodgevallen.

Joshua hoopt dat het effect heeft straks, dat hij en zijn collega’s een wapenstok krijgen. Misschien helpt het alleen al als mensen het zíen. "Misschien worden ze daardoor minder agressief."

En als het dan toch zal escaleren, dan voelt Joshua zich wel veiliger met een wapenstok, zegt hij. "Je komt in een gevecht terecht, maar je kunt iemand met een wapenstok wel op afstand houden. Tot nu toe was het knokken en zien wie er wint."

Wat is het nieuws?

Meer boa's mogen binnenkort worden uitgerust met een korte wapenstok om zich te kunnen verdedigen. Dat is het resultaat van overleg tussen De Nederlandse Boa Bond en de minister. De vakbond voerde al langere tijd actie voor een betere uitrusting, vooral na de geweldsincidenten van afgelopen tijd.

Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die. Naar het gebruik van pepperspray door boa's wordt verder onderzoek gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore