Ga naar de inhoud
Pijn verzachten

Compensatieplan voor Zeeland: rechtbank, gevangenis en betere treinverbindingen

Het terrein waar de kazerne had moeten komen. Beeld © ANP

Zeeland wordt ruimhartig gecompenseerd voor het mislopen van de marinierskazerne. Dat blijkt uit compensatievoorstellen, melden bronnen aan RTL Nieuws. Een zwaarbeveiligde gevangenis, rechtbank en een expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit zijn mogelijkheden om de pijn voor de Zeeuwen te verzachten. Ook moeten de treinverbindingen tussen Zeeland en de rest van het land worden verbeterd.

Sinds maart wordt gewerkt aan een compensatiepakket voor de teleurgestelde Zeeuwen, nadat een geplande verhuizing van de marinierskazerne na een jarenlange discussie werd afgeblazen. Het kabinet heeft al meerdere keren excuses aangeboden voor het fiasco. In de voorstellen wordt Zeeland ook gecompenseerd voor de eerder gemaakte kosten voor de verhuizing.

Vlissingen
Lees ook:
Vlissingen vist achter het net, ondernemers rond Apeldoorn zien kansen

'Law Delta' 

De compensatieplannen zijn een voorstel van de speciaal adviseur, Bernard Wientjes. Hij wil Zeeland veranderen in een 'Law Delta', een concentratie van belangrijke justitiële en veiligheidsorganisaties.

Er moet een zwaarbeveiligde gevangenis in Zeeland worden gevestigd, een Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Het moet een tweede vestiging worden, naast de huidige EBI in Vught. Daarnaast wordt in de plannen de komst van een zwaarbeveiligde rechtbank genoemd en de vestiging van een expertisecentrum over georganiseerde criminaliteit.

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris Visser diep door het stof voor stiekeme verhuizing marinierskazerne

Intercity

Onderdeel van het plan is ook een verbetering van de bereikbaarheid. Zo wil Wientjes de Intercity-verbindingen tussen Zeeland en de rest van Nederland verbeteren. Maar insiders wijzen erop dat deze plannen nog niet definitief zijn: er moet worden voorkomen dat straks lege spooktreinen naar de provincie rijden.

In Den Haag is de kwestie vandaag besproken in de ministerraad. Er is tussen betrokken ministeries gediscussieerd over de rekening van de compensatie. Volgens betrokkenen moet Defensie meebetalen om de woede bij de Zeeuwen weg te nemen.

Rutte
Lees ook:
Rutte had twijfel over marinierskazerne 'eerder met Zeeland moeten delen'

De voorstellen van Wientjes, jarenlang voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, worden nu gebruikt in onderhandelingen tussen de Zeeuwen en het kabinet. Maandag is al een bestuurlijk overleg met staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Voor de zomer moet een definitieve deal worden gesloten over de compensatie.

Een belangrijke wens van Zeeland zelf is dat er ook plannen moeten komen om de industrie in de provincie te versterken, bijvoorbeeld een waterstoffabriek. Voor de Zeeuwen is de overname door het Rijk van de kerncentrale in Borsele een cruciaal onderdeel van het pakket. Daardoor hoeft de provincie geen miljoenen euro's aan verplichte reserves aan te houden voor eventueel dalende stroomprijzen. Het geld dat daardoor vrijkomt, kunnen de Zeeuwen dan zelf weer investeren.

'Als je een keer komt kijken, zie je hoe fantastisch Vlissingen is'

02:02
Eerdere reportage: mariniers willen niet naar Zeeland