Ga naar de inhoud
55 euro per persoon

Gevecht om klant begonnen: vliegticktets gemiddeld 17 procent goedkoper

Vliegtuigsporen als deze zullen weer vaker in de lucht te zien zijn. Beeld © Laurens van Putten

Toeristen zijn weer welkom, en dat zien de vliegmaatschappijen ook. Uit boekingsdata van prijsvergelijker Travix blijkt dat vliegtickets gemiddeld 17 procent goedkoper zijn vergeleken met vorig jaar. Dat komt neer op ongeveer 55 euro per persoon.

"Het gevecht om de klant is echt begonnen", zegt commercieel directeur Steffen Boon van Travix daarover tegen RTL Nieuws. De prijsdaling geldt voor retourtickets die tussen 1 mei en 4 juni zijn geboekt.

"Veel vliegmaatschappijen verlagen hun prijzen. Er is lang niet of nauwelijks geboekt, dus vindt er nu een inhaalslag plaats om de vluchten goed gevuld te krijgen." Over welke vliegmaatschappijen de grootste kortingen aanbieden, doet Boon geen uitspraken. "Goed vergelijken loont."

Meest geboekte bestemmingen afgelopen 3 weken:

  1. Spanje, met luchthavens Alicante, Malaga, Ibiza en Barcelona
  2. Portugal, met luchthaven Lissabon
  3. Italië, met luchthavens Rome, Milaan en Firenze
  4. Turkije, met luchthaven Istanbul
  5. Frankrijk, met luchthavens Nice, Toulouse en Marseille

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn ten opzichte van een jaar eerder uit de top 5 zijn verdwenen, terwijl die landen vorig jaar nog op plaats 2 en 4 stonden. Portugal en Turkije hebben hun plek ingenomen.

Persconferentie

Sinds de persconferentie van premier Rutte afgelopen dinsdag, waarin hij zei dat Nederlanders weer op vakantie kunnen, zijn de bezoekersaantallen op websites van prijsvergelijkers flink gestegen. 

Op de dag van de persconferentie (2 juni) nam het aantal bezoekers op de website van CheapTickets.nl bijvoorbeeld met 42 procent toe ten opzichte van een week eerder. Tijdens de toespraak van premier verdubbelden de bezoekersaantallen zelfs.

Vakantiekaart:
Lees ook:
Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Travix denkt dat de boodschap van Rutte het laatste zetje is geweest om een vliegreis te boeken. Want in aanloop naar dat moment hadden veel mensen hun huiswerk al gedaan.

Boon: "Vlak voor de persconferentie werd er vooral gezocht. Maar daarna zagen we ook een toename in het aantal boekingen. Mensen willen echt met zomervakantie en boeken vooral met een vertrek rond juli en augustus."

Turkije

Het reisadvies voor alle landen buiten de EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. "Het beeld kan per week veranderen", vertelde Rutte daarover. "Een geel reisadvies kan zo maar weer oranje worden. Dan moet je bij thuiskomst in quarantaine." Zijn advies: ga wijs op reis. 

Veilig of niet? Op vakantie in een propvol vliegtuig

02:02
De vakanties binnen Europa kunnen vanaf 15 juni weer doorgaan, kondigde premier Rutte gisteren aan. Maar is dat wel veilig, met zijn allen in een propvol vliegtuig? De meningen zijn verdeeld.