Schaapscheerderskou

Eerst nog even 'schaapscheerderskou', volgende week weer zomers

05 juni 2020 13:25 Aangepast: 08 juni 2020 09:10
De schaapskudde op het Balloerveld in Drenthe (archieffoto). Beeld © ANP / Marcel Jurian de Jong

Het zal je vast niet zijn ontgaan. Het is grauw buiten en de regen valt met bakken uit de lucht. Zo'n frisse periode als we nu hebben komt bijna jaarlijks voor in juni en heeft in de volksweerkunde zelfs een naam: schaapscheerderskou.

Vandaag valt veruit het meeste regen, maar ook dit weekend blijft het wisselvallig, zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "Morgen kan aan het eind van de middag nog een bui vallen en zondag is het grijs met buien."

25 graden

Maandag valt ook nog een enkele bui, maar daarna wordt het weer wat droger, zonniger en warmer. De temperaturen klimmen weer omhoog en volgend weekend kan de thermometer weer de 25 graden aantikken.

Normaal is het rond deze tijd gemiddeld 19 graden, maar vandaag komt de temperatuur niet boven de 13 graden uit. "Het is dan ook de koudste dag van de week, hierna krabbelt het weer een beetje op", zegt Kroon.

Gortdroog

De regen die nu valt, is goed voor de natuur. Het was de afgelopen weken gortdroog. "Maar de regen die nu valt, zal het droogteprobleem niet verhelpen. Het is nog steeds een druppel op de gloeiende plaat."

Natuurbranden door droogte: maar het regende toch zoveel?

We hadden de natste februari sinds 1946 en toch is de grond op veel plekken alweer kurkdroog. Het zorgde in april al voor meerdere grote branden in natuurgebieden. Hoe het kan dat het nu alweer zo droog is? Dat heeft alles te maken met timing.

De eerste helft van juni kent vaak zo'n periode met wisselvallig en koeler weer, dit heet schaapscheerderskou. De oorzaak van een frissere periode in juni is vaak het opsteken van een wind uit het koelere noorden. Het wisselvallige weer is te koppelen aan een lagedrukgebied met storingen in de buurt, legt Kroon uit. "En door de buien die vallen,wordt het een stuk frisser."

Schapen scheren

Het is niet zo dat deze kou is vernoemd naar de schapen, het is juist andersom. Schaapscheerders maakten vroeger van deze periode gebruik om hun schapen te scheren. Zonder vacht zijn schapen namelijk gevoeliger voor de felle zon en een koelere periode met meer bewolking kwam de schapenboeren dan ook goed uit.

Maar, wordt zo'n volkswijsheid tegenwoordig nog gevolgd door de schaapherders? In zekere zin wel, legt Marianne Duinkerken uit. Zij is samen met Albert Koopman herder van de grootste schaapskudde van Drenthe, in Balloo. "Wij scheren de schapen na de langste dag van het jaar. Dan is namelijk de wol rijp en wordt het verstoten door de nieuwe wollaag. Dan is het tijd om te scheren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe kunnen boeren hun schapen beschermen tegen de wolf?

De langste dag van het jaar is dit jaar 20 juni, en valt vaak in de periode van schaapscheerderskou. "Samen met de schaapscheerder spreken we na deze langste dag een weekend af om alle schapen te scheren. En daar maken we dan een evenement omheen: Het Schapenscheerdersfestival & Wolfeest."

Natuurgetrouw

Dit jaar is het evenement verplaatst vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, maar de schapen worden nog steeds in eerder geplande weekend geschoren. "Een evenement kunnen we verplaatsen, maar het scheren niet. We proberen alles namelijk zo natuurgetrouw mogelijk te doen. Daarnaast vullen mensen niet alles voor die schapen in, en dus ook niet wanneer de wol rijp is."

En wat als dat weekend de zon dan flink schijnt? "Dan kunnen de schapen onder de bomen in het veld staan. Die zoeken dan net als wij de schaduw wel op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recorddroogte verhoogt risico op natuurbrand: zo droog is het bij jou

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore