Ga naar de inhoud
Stemmen gekocht

'Verdenking stemfraude bij Haagse partij Groep de Mos'

Fractievoorzitter en voormalig wethouder Richard de Mos. Beeld © ANP

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag van 2018 zijn stemmen gekocht voor de lokale partij van Richard de Mos. Dat zou volgens NRC blijken uit door de Rijksrecherche afgeluisterde telefoongesprekken.

Transcripties van de gesprekken zijn in handen van NRC. Het afluisteren werd gedaan in het kader van een onderzoek naar corruptie bij Groep de Mos dat al anderhalf jaar loopt.

De toenmalige wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zouden zijn omgekocht door de Turks-Nederlandse horecaondernemers Atilla en Erdinç Akyol. De twee broers zouden onder meer een nachtvergunning voor zalencentrum Opera hebben gekregen. De telefoons van de Akyols werden afgeluisterd.

'In onze handen'

"Rachid en Richard zijn in onze handen", zegt Erdinç Akyol op 22 november 2018 tegen de voorzitter van de Turks Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging in Den Haag. Akyol doelde daarbij op De Mos en Guernaoui, die toen net wethouders waren geworden. Groep de Mos was na de verkiezingen de grootste in de Haagse raad en trad toe tot het college van B en W.

Richard
Lees ook:
Richard de Mos: 'Ik heb geld aangenomen, maar daar is niets mis mee'

In het gesprek zegt Akyol dat er "een financiële vergoeding" is betaald "aan partijen" in ruil voor stemmen voor Groep de Mos. Broer Atilla Akyol stond bij de verkiezingen op de kandidatenlijst van De Mos, net als de vrouw van Erdinç. 

Stemmen zouden gekocht zijn in en om de Haagse Schilderswijk van kiezers met een migratieachtergrond. Dat bevestigt ook een bron uit de Turkse gemeenschap in Den Haag tegenover NRC. Voor twintig stempassen zou 150 euro zijn betaald. 

Volmachtstemmen

Aanwijzingen voor stemfraude zijn te vinden in de verkiezingsuitslag. Bij verschillende kiesbureau's in en om de Schilderswijk was het aantal stemmen dat via volmacht werd uitgebracht erg hoog. Bij een bepaald bureau, waar Atilla Akyol driekwart van de stemmen kreeg, was 32,9 procent van de stemmen een volmachtstem. Landelijk wordt ongeveer 10 procent via volmacht uitgebracht. 

Erdinç Akyol zegt tegenover de krant dat er sprake is van een misverstand. "In die telefoontjes heb ik maar wat geluld. Ronselen, kopen van stemmen? Welnee, man. Lariekoek, gelul."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de twee Haagse wethouders die verdacht worden van corruptie
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update