Twee tot vier miljard

Ministers brengen bliksembezoek aan Parijs over miljardensteun KLM

04 juni 2020 21:11 Aangepast: 25 juni 2020 17:11
Ministers Wopke Hoekstra en Cora van Nieuwenhuizen Beeld © ANP

De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zijn in Parijs voor overleg met de top van Air France-KLM over steun van de Nederlandse staat aan KLM. Enkele weken geleden maakte het kabinet al bekend dat het twee tot vier miljard euro aan steun wil geven.

Over de voorwaarden van de steun aan KLM wordt nog gepraat. Uiteindelijk moet ook moederbedrijf AirFranceKLM met de afspraken instemmen. Het leek Hoekstra en Van Nieuwenhuizen goed om een keer op het hoogste niveau en face-to-face met topman Ben Smith en andere bestuursleden van gedachten te wisselen.

Bonus

Rond de aandeelhoudersvergadering in mei was er nog wrijving tussen Hoekstra en de top van het bedrijf, omdat de minister zich verzette tegen een bonus voor topman Ben Smith. Hoekstra bleek alleen te staan in zijn verzet. Het overgrote deel van de aandeelhouders stemde voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aandeelhouders Air France-KLM stemmen voor bonus topman Smith

Nederland verbindt strenge voorwaarden aan steun voor KLM. Het bedrijf moet groener worden. In ruil voor steun moet het personeel ook een loonoffer brengen. En zolang KLM steun heeft mag het geen bonussen of dividend uitkeren.

Ook de Europese Commissie moet goedkeuring geven aan de afspraken. Verwacht wordt dat het definitieve steunpakket later deze maand zal worden gepresenteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore