Ontdekt in Vondelpark

Primeur: 'Amsterdamse' keversoort vernoemd naar The Beatles

04 juni 2020 18:32 Aangepast: 04 juni 2020 19:04
De 'Beatles-kever' Ptomaphagus thebeatles. Beeld © VU / Roel van Elsas

Nog nooit werd een nieuw ontdekte keversoort vernoemd naar de popgroep The Beatles. Daar is nu verandering in gekomen dankzij de Ptomaphagus thebeatles, een kever die werd gevonden in het Vondelpark in Amsterdam.

Omdat 'beetle' Engels is voor 'kever', had het best voor de hand gelegen dat er weleens een soort naar de legendarische band was vernoemd. Die eer gaat nu dus, ruim vijftig jaar na de hoogtijdagen van de Britse groep, naar de 'Amsterdamse' keversoort.

Insectenkenners en buurtbewoners

De Vrije Universiteit in Amsterdam meldt dat het insect niet ver werd gevonden van het Hilton Hotel, waar de vroegere Beatle John Lennon en zijn partner Yoko Ono een halve eeuw geleden dagenlang doorbrachten in bed om aandacht te vragen voor de vrede.

De kever werd ontdekt door een team insectenkenners die in het Vondelpark op expeditie gingen met een groep buurtbewoners. De Ptomaphagus thebeatles is niet groter dan 2 millimeter en leeft in de bodem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

The Beatles-nummer gebruikt als wapen tegen coronavirus

Beroemde artiesten hebben wel vaker de eer dat een insect hun naam krijgt, zegt de Vrije Universiteit. Zo is een cicade vernoemd naar Lady Gaga en een vlieg naar Beyoncé. Vier soorten waterjuffers heten naar de bandleden van Queen.

Vorig jaar werd ook een 'nieuwe' wesp gevonden in het Vondelpark. Die vliegt nu rond onder de naam Aphaereta vondelparkensis.

Nieuwe insectensoorten? Je vindt ze gewoon in het Vondelpark

Wetenschappers en vrijwilligers gaan op zoek naar onbekende diertjes in het drukstbezochte stadspark van Amsterdam: het Vondelpark.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe wespensoort ontdekt in Nederland: de Aphaereta vondelparkensis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore