Strafproces Marengo

OM wijst Peter R. de Vries af als adviseur Nabil B.: 'Alleen advocaat kan kroongetuige bijstaan'

04 juni 2020 18:10 Aangepast: 04 juni 2020 20:08
Advocaat Peter Schouten en Peter R. de Vries tijdens hun persconferentie. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie wil niet dat Peter R. de Vries de kroongetuige Nabil B. als vertrouwenspersoon bijstaat in de liquidatiezaak Marengo. "Rechtsbijstand in een strafzaak kan alleen gegeven worden door een advocaat en door niemand anders", zegt het OM.

Vanmiddag lieten advocaat Peter Schouten en Peter R. de Vries weten dat Nabil B. wilde dat zij hem samen zouden gaan bijstaan in de strafzaak. De afgelopen weken voerde het duo daarover gesprekken met de kroongetuige.

'Voortdurende worsteling'

Het OM spreekt van een 'bijzondere weg' die daarbij werd verkend en 'stond daar niet onmiddellijk afwijzend tegenover'. Na de moord op Wiersum is het 'een voortdurende worsteling geweest om te voorzien in de gewenste rechtsbijstand', zegt justitie.

Het OM zegt serieus naar het voorstel van B. te hebben gekeken, maar kwam uiteindelijk tot de slotsom dat met De Vries geen overeenkomst kan worden gesloten omdat hij geen advocaat is. "Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peter R. de Vries en advocaat Schouten gaan kroongetuige Nabil B. bijstaan

Kink in de kabel

Dat betekent onder meer dat De Vries B. niet kan bezoeken en niet over het dossier kan beschikken. Ook kan hij niet worden betaald. Met Schouten als advocaat heeft het OM 'geen enkel probleem', maar volgens De Vries en Schouten wil B. zich uitdrukkelijk laten bijstaan door hen allebei.

Verslaggever Eelco Hiltermann woonde vanmiddag de persconferentie van Schouten en De Vries bij en noemt de gang van zaken bijzonder. "Nabil B. heeft dus aangegeven dat hij Peter R. de Vries als vertrouwensman wil, maar zolang het OM dat blokkeert, wordt die niet aangesteld. Ergens is de afgelopen weken een kink in de kabel gekomen."

Lijnrecht tegenover elkaar

Het ligt voor de hand, zegt Hiltermann, dat Nabil B. dan niet meer meewerkt aan verhoren en dat belangrijk bewijs kan wegvallen. "In dat geval kunnen bijvoorbeeld de verklaringen die hij tot nu toe aflegde, in het proces nog wel worden gebruikt, maar kan hij er op de zitting niet meer over worden bevraagd."

De weigering van het OM leidt ertoe, zegt Hiltermann, dat justitie en Nabil B. lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Hoop op toestemming

Vanavond in het tv-programma RTL Boulevard beaamde Peter R. de Vries dat er een kink in de kabel is. De misdaadverslaggever hoopt dat het OM bijtrekt en hem toestemming geeft Nabil B. bij te staan naast advocaat Schouten. "Laat de rede zegevieren", zei hij.

'Criminaliteit mag niet winnen'

Peter R. de Vries licht in RTL Boulevard zijn stap toe om kroongetuige Nabil B. bij te willen staan als vertrouwenspersoon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore