Ga naar de inhoud
Ruim 1000 deelnemers

Betoging in Arnhem tegen racisme en politiegeweld rustig verlopen

Betogers vandaag in Arnhem. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Ruim duizend voornamelijk jonge mensen hebben in Arnhem geprotesteerd tegen racisme en geweld. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, die bij de betoging was, constateerde dat er veel meer demonstranten waren dan de afgesproken vijfhonderd. Omdat de bijeenkomst rustig verliep, greep hij niet in. Hij was tevreden over de organisatie, zei hij.

De demonstratie begon in de stromende regen met een paar honderd betogers. Toen het droog werd, nam het aantal demonstranten op de Markt snel toe.

Afstand houden

Een paar keer werd gewaarschuwd dat mensen onderling voldoende afstand moesten houden. Daar werd meteen gehoor aan gegeven. De actievoerders droegen allemaal een mondkapje, want de organisatie stuurde deelnemers zonder mondkapje weg.

Op het plein waren bijna 3000 stippen gezet om 1,5 meter afstand aan te geven. Marcouch vond dat belangrijk 'omdat het doel van deze demonstratie belangrijk is, maar de gezondheid en veiligheid van de mensen die hier komen ook'.

Eigen ervaringen

Rond de Markt was veel politie op de been, maar die hoefde niet in actie te komen. Een flink aantal sprekers vertelde in Arnhem over eigen ervaringen met racisme. Nadat de bijeenkomst was afgelopen, verliet de mensenmassa zonder gedrang het plein.

Alledaags racisme: 'Het voelt onveilig en het is nu klaar'

03:41
Larica en Elvin vertellen over de manier waarop zij in Nederland met racisme worden geconfronteerd.

Voor morgen en zaterdag zijn bijeenkomsten aangekondigd in Utrecht, Nijmegen, Enschede, Eindhoven en Tilburg. In Leeuwarden willen actievoerders volgende week zaterdag protesteren.

De betogingen hebben allemaal hetzelfde 'vreedzame doel' als eerdere bijeenkomsten van de beweging BlackLivesMatter in onder meer Amsterdam, Groningen en Maastricht. Ze worden wel door verschillende groepen georganiseerd.

Coronamaatregelen

Burgemeesters beraden zich op de voorwaarden waaronder de betogingen kunnen doorgaan nu er ook strenge coronamaatregelen gelden.

Hoe
Lees ook:
Hoe kun je voor afstand zorgen bij een massademonstratie?

In Leeuwarden en Eindhoven roeren tegenstanders van Zwarte Piet zich. In Tilburg en Nijmegen hebben bestaande actiegroepen tegen racisme het voortouw genomen.

Nijmegen: maximaal 750 mensen

Voor de demonstratie morgen in het Goffertpark in Nijmegen heeft burgemeester Hubert Bruls toestemming gegeven, onder voorwaarde dat er niet meer dan 750 deelnemers komen opdagen. Die kunnen met 1,5 meter afstand van elkaar op de Goffertwei staan volgens de gemeente.

De organisatie is verantwoordelijk voor het naleven van alle coronaregels en een ordelijk verloop van de bijeenkomst.

Memphis
Lees ook:
Memphis Depay over protest: 'Mijn plicht om er te staan'