Fietsen tegen kanker

Geen Alpe d'HuZes? Dan gaan Mauds vrienden 66 keer de Cauberg op

04 juni 2020 16:08 Aangepast: 04 juni 2020 16:27
Maud (links), samen met nichtje Pien, zusje Ankie en hondje Google op de Cauberg.

De ongeneeslijk zieke Maud van Loo moest en zou vandaag de top van de Alpe d'Huez bereiken. Maar helaas, door corona ging het jaarlijkse evenement Alpe D'HuZes om geld in te zamelen voor kankerbestrijding niet door. Toch zat Maud niet stil: haar team beklom vandaag 66 keer de Limburgse Cauberg.

Maud ging zelf wat minder vaak naar boven. Logisch ook, want gisteren had ze nog een vijf uur durende chemokuur. "Daar was ik toch wel vermoeid van, dus 06:00 uur was vanochtend echt iets te vroeg", vertelt Maud aan RTL Nieuws.

Eerste klim in stilte

Haar team ging vanochtend vroeg wel voor een eerste keer naar boven. Fietsers beklommen de Daalhemmerweg, wandelaars de Cauberg. En dat 66 keer. "De eerste klim deden ze in stilte, omringd door heel veel kaarsjes en in gedachtes de dierbaren die nu strijden tegen kanker, die de strijd hebben verloren, of die het overwonnen hebben."

Op een bord wordt bijgehouden hoe vaak de berg al is beklommen. Op een bord wordt bijgehouden hoe vaak de berg al is beklommen.

Normaal zou de groep uit Valkenburg nu dus in Frankrijk zijn. Daar was Maud in 2012 voor het eerst, om geld op te halen voor anderen. "Een jaar later, in maart 2013, kreeg ik opeens zelf te horen dat ik borstkanker had. Ik was toen 21 jaar. Er werden onderzoeken gedaan, mijn borst werd geamputeerd, ik kreeg chemokuren en de kanker bleef rustig. Er werd alles aan gedaan om te zorgen dat het niet terug zou komen."

27 jaar, en dan ongeneeslijk ziek

Maar het kwam wel terug. Toen Maud 27 jaar was, kreeg ze te horen dat er uitzaaiingen waren in haar botten, longen en lever. Ze kreeg de stempel: ongeneeslijk ziek. "De kuren die ik nu onderga, zoals die van gisteren, zijn er om mijn leven nog te rekken."

Maud blijft positief. Natuurlijk ligt ze ook wel eens een hele dag in bed en voelt ze zich niet goed, maar het lukt haar iedere dag om in de kleinste dingen het geluk van het leven te vinden. "Net als vandaag. Het is echt een dag met een gouden randje. Wat is het mooi dat we vandaag allemaal samen zijn, dat we allemaal aan onze dierbaren denken, en dat mijn teamgenoten ook aan mij denken. Dat is bijzonder en geeft mij weer nieuwe kracht en energie."

Maud (links), samen met Team Valkenburg. Maud (links), samen met Team Valkenburg.

Ondanks dat de klim vandaag niet in Frankrijk, maar in Limburg plaatsvond, haalde het team van Maud toch geld op. De teller staat inmiddels op ruim 6000 euro. "Daar ben ik supertrots op. Het is zo belangrijk dat er meer geld wordt opgehaald voor onderzoek. Ik hoop ook zelf nog elke dag dat er een wonderpil voor mij wordt gemaakt. Vaak zeggen mensen dat dat onrealistisch is, maar ik houd die hoop gewoon."

Nieuwe hoop op volgend jaar

Hoop heeft ze ook voor volgend jaar, dat ze dan toch die klim weer mag maken in Frankrijk. "Dat is natuurlijk afhankelijk van mijn conditie, de chemo, corona. Maar desnoods ga ik in slakkentempo die berg op: ik zal ooit nog een keer bovenkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen Alpe D'HuZes, toch 7,2 miljoen euro ingezameld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore