Ga naar de inhoud
'Satirisch bedoeld'

Radio-dj niet vervolgd voor discriminatie om coronalied

Lex Gaarthuis bij Radio 10. Beeld © ANP

Radio-dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd vanwege zijn coronalied 'voorkomen is beter dan Chinezen'. Het nummer werd in februari uitgezonden op Radio 10 en zorgde voor veel ophef. Honderden mensen maakten melding van discriminatie.

In het carnavalslied, dat door de dj werd bedacht naar aanleiding van het coronavirus, werd bezongen dat het virus de schuld is van 'die stink-Chinezen'. Verder klonk het: 'Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen'.

Openbaar
Lees ook:
Openbaar Ministerie onderzoekt vervolging radio-dj om discriminerend coronalied

Gaarthuis kwam direct onder vuur te liggen. Er werd vijf keer aangifte gedaan wegens discriminatie. Ook de politie en het Meldpunt Discriminatie kregen honderden meldingen binnen over het lied. Daarnaast werd er een petitie gestart onder de naam 'We zijn geen virussen!', die ruim 50.000 keer werd getekend. 

Niet strafbaar

Volgens het Openbaar Ministerie is het lied niet strafbaar omdat het 'past binnen de context van artistieke expressie' en 'niet onnodig grievend is'. Het nummer moet volgens het OM satirisch worden opgevat vanwege 'het sterke Rotterdamse accent' en 'een duidelijk carnavaleske melodie'. Het OM zegt wel te beseffen dat het nummer een grote impact heeft gehad op de Chinese gemeenschap.

Radio-dj
Lees ook:
Radio-dj alsnog diep door het stof om discriminerend coronalied

De dj bood na het ontstaan van de ophef zijn excuses aan voor het nummer. Hij zei dat hij zich bij het maken van het lied niet gerealiseerd had dat hij 'over de grens van het goede fatsoen heen is gegaan'.

"Ik realiseer me ten zeerste dat ik mensen uit de Chinese gemeenschap gekwetst heb, hoe pijnlijk mijn opmerkingen zijn geweest en dat ze ook nog eens discriminerend konden overkomen", zo sprak Gaarthuis zijn luisteraars destijds toe.

'Onbewust'

Gaarthuis: "Bij het maken van de sketch heb ik niet op mijn radar gehad dat Chinese mensen in Nederland en daarbuiten op dagelijkse basis worden lastiggevallen en gediscrimineerd naar aanleiding van het coronavirus. Dat ik onbewust misschien zelfs aanleiding heb gegeven tot negatief gedrag richting die gemeenschap vind ik echt heel erg."

In
Lees ook:
In de bus aangesproken om coronavirus: 'Hoop dat ik door jou niet ziek word'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore