'Mannen van jullie afkomst'

Limburgse agent in opspraak door uitspraak tegen groep jongens

04 juni 2020 14:15 Aangepast: 04 juni 2020 14:50
Beeld © ANP

"Mannen van jullie afkomst gaan niet met 29 graden in de avond een stukje wandelen." Die uitspraak deed een agent in het Limburgse Vijlen tegen een groep zwarte jongens. Op sociale media spreken veel mensen er schande van.

De regionale omroep 1Limburg heeft beelden gepubliceerd waarop te horen is dat de agent de uitspraken doet. De politie beaamt dat ook, maar zegt dat de agent iets anders bedoelde. "Hij wilde zeggen: 'mannen van jullie leeftijd gaan niet met 29 graden in de avond een stukje wandelen', maar het kwam er verkeerd uit. Dat betreuren wij."

Stroperij

Bij de politie kwam een melding van illegale stroperij bij een vijver, en daarom gingen de agenten even kijken. Er zijn geen bekeuringen uitgedeeld en aanhoudingen verricht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit kunnen witte mensen doen tegen racisme: 'Erken je eigen bevoorrechte positie'

De agent in kwestie heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en heeft geprobeerd de mannen te bereiken. Dat is tot nu toe niet gelukt. Ook heeft hij een gesprek met zijn leidinggevende gehad.

Protesten

De ophef komt juist in een periode dat er veel te doen is rondom discriminatie door agenten. In steden over de hele wereld zijn protesten geweest tegen het geweld. De Amerikaanse arrestant George Floyd stierf in de stad Minneapolis nadat een agent met een knie op zijn nek zat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore