Ga naar de inhoud
Woeste buurtbewoners

'Geen ernstige verwaarlozing' bij dieren op droge weide in Haarsteeg

Uitgemergelde paarden in de weide in Haarsteeg. Beeld © Rinus Geven

Op sociale media zijn beelden opgedoken van tientallen dieren op een droge weide in het Brabantse Haarsteeg. Daarop is ook te zien dat een dood paard door een auto wordt weggesleept. Buurtbewoners zijn woest, maar volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er geen sprake van ernstige verwaarlozing.

Op de betreffende beelden zijn magere dieren te zien die op een weide aan de Inlaagdijk staan. Het gras waarop ze staan is niet meer groen, er is geen plekje in de schaduw en de dieren hebben alleen wat oud hooi om te eten.

Vers hooi en water

Tientallen mensen hebben zich gisteren verzameld bij de uitgedroogde weide waar de vermagerde paarden en veulens, maar ook herten, emoes, geiten en ezels, staan. De buurtbewoners hebben vers hooi en water aan de dieren gegeven. "Die aten alsof ze al weken niet hadden gegeten", vertelt Annemieke van Straaten tegen RTL Nieuws.

Zij zet zich al langere tijd in voor het lot van onder meer de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. Ze reed gelijk naar Haarsteeg na het zien van de beelden. "Onderweg heb ik direct met meerdere instanties gebeld." Ze is ontzettend boos. "Dit kan niet, dit is misdadig. De beelden spreken voor zich."

Let op: de volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

Buurtbewoners vertelden Van Straaten dat ze al jaren aan de bel trekken over de dieren in Haarsteeg. De wei en de dieren zijn van een inwoner van het dorp. Volgens omwonenden is het niet de eerste keer dat de man in verband wordt gebracht met dierenmishandeling en -verwaarlozing.

Een paar jaar geleden zou hij ook honden hebben verwaarloosd. In totaal zouden 23 honden en pups bij hem zijn weggehaald, die hij zou hebben gehouden in te kleine hokken in de schuur. Van Straaten: "Iemand die zo met zijn dieren omgaat, zou geen dieren meer mogen houden. Het ergste vind ik nog wel, dat dit al jaren zou spelen."

NVWA
Lees ook:
NVWA deelt waarschuwingen uit aan fokkers van honden met korte snuit

De eigenaar van de dieren was, ondanks herhaaldelijke pogingen, niet bereikbaar voor een reactie. De NVWA en de politie lieten vanmiddag weten dat het onderzoek in volle gang was.

'Geen ernstige verwaarlozing'

De NVWA meldde vanavond dat er een inspectie is uitgevoerd. Daarbij was een dierenarts aanwezig. "Er was geen sprake van ernstige verwaarlozing; de conditie van de dieren was goed", concludeert de NVWA op Twitter.

Wel moet de eigenaar de leefomstandigheden van de dieren verbeteren. "We staan er op toe dat dat gebeurt", aldus de NVWA.

Boze en bezorgde buurtbewoners verzamelden zich gisteren al bij het huis van de eigenaar. Toen het te druk dreigde te worden, heeft Van Straaten de politie gebeld. "Zij hebben mensen weggestuurd en gelukkig ging het niet mis. Maar de mensen zijn boos. Als er niets wordt gedaan, dan ben ik bang dat het gaat escaleren."

Negen
Lees ook:
Negen verwaarloosde kippen gevonden: 'Dit is een misdrijf'