Oplichting en diefstal

Man opgepakt die zich voordeed als verpleegkundige in ziekenhuis Den Bosch

04 juni 2020 10:36 Aangepast: 04 juni 2020 12:15
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch Beeld © ANP

De politie is een onderzoek begonnen naar een man die zich voordeed als verpleegkundige van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Hij wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De man zit voorlopig vast.

De verdachte had in het ziekenhuis contact met patiënten zonder dat hij daarvoor bevoegd was. Mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, meldt het Openbaar Ministerie. In een opslagbox en een woning waar de verdachte enige tijd verbleef, werden medicijnen, naalden, uniformen, een hartmonitor en bedrijfskleding gevonden.

Grote risico's

“Het gaat om zeer ernstige verdenkingen die grote risico’s met zich meebrengen, in de eerste plaats voor de patiënten van het ziekenhuis. Ook in hun belang is er alle reden om deze zaak uitgebreid te onderzoeken en daar zijn wij nu mee bezig”, zegt persofficier Janine Kramer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Stel opgepakt voor oplichting: wilden miljoenen verdienen aan mondkapjes

De man kwam bij het JBZ binnen in de periode dat de eisen om in de zorg te werken op landelijk niveau versoepeld werden om tekorten in de zorg op te vangen, meldt het ziekenhuis.

Toetsen

"Uit de toetsen leek het in eerste instantie alsof hij voldoende kennis en vaardigheden had om ingezet te worden als verpleegkundige", schrijft het ziekenhuis in een verklaring. "Hij had ook, naar eigen zeggen, een hiervoor passende opleiding afgerond. Toen hij na herhaald aandringen geen diploma’s kon overleggen en toen er signalen kwamen van vaste medewerkers van JBZ, dat hij niet voldeed, heeft JBZ na korte tijd weer afscheid genomen."

Het JBZ heeft aangifte tegen de man gedaan.

Reactie JBZ

Op verzoek van RTL Nieuws heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis nadere uitleg gegeven over deze zaak:

"Deze persoon zei zijn diploma te hebben gehaald en zou dit later toesturen, maar zei op dat moment niet bij zijn zieke familielid terecht te kunnen, i.v.m. de coronamaatregelen. Wij hebben dit dus niet kunnen inzien. Hij heeft een aanvraag voor zijn BIG-registratie laten zien, die door de bevoegde instantie in behandeling is genomen.

"Toen hij na herhaald aandringen geen diploma’s kon overleggen en toen er signalen kwamen van vaste medewerkers van JBZ dat hij niet voldeed, hebben we na korte tijd (13 dagen) weer afscheid genomen.

Graag benadrukken wij dat de standaardprocedure voor het aannemen van zorgpersoneel in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zeer grondig en zorgvuldig gebeurt. Helaas is er in dit geval een persoon geweest die opzettelijk misbruik heeft gemaakt van de situatie in deze bijzondere tijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zij houden Nederland draaiende: 'Ik geef niet toe aan de angst', zegt thuiszorgmedewerker Margriet (64)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore