'Heel bijzondere man'

Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond (42) overleden

04 juni 2020 07:00 Aangepast: 04 juni 2020 07:45
Marc de Hond Beeld © ANP

Marc de Hond is overleden. De theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer en dj had kanker en is 42 jaar oud geworden.

De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond maakte naam op veel verschillende vlakken. Hij stopte op zijn 18de met zijn studie economie om de internetbedrijven Hatchoo! en veiling.com op te richten. De Hond en zijn twee zakenpartners verkochten de eerste veilingsite van Nederland na een paar jaar aan een Duitse partij.

Daarna werd hij actief als dj bij de radiozenders 3FM en Caz! en presenteerde hij enkele televisieprogramma's, zoals het Eindexamenjournaal. Op Radio 1 verzorgde de dj een aantal keren de live-uitzendingen over de Oscaruitreiking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Marc de Hond: 'Ik wou dat Donald Trump mijn kanker had'

Tumor in ruggenmerg

In december 2002 werd bij De Hond (toen 25) een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Bij een van de spoedoperaties waarbij de tumor moest worden verwijderd, raakten de zenuwen in zijn merg bekneld. Hierdoor belandde de presentator in een rolstoel. In eerste instantie kostte het hem veel moeite om zijn nieuwe leven te accepteren. Maar na een aantal jaar schikte De Hond zich in zijn lot en ontpopte zich tot een belangrijke spreekbuis van Nederlanders met een beperking.

Nog harder werken

Het feit dat er in 2018 opnieuw kanker werd geconstateerd, leek De Hond alleen maar te motiveren nog harder te gaan werken om een erfenis na te laten. Hij vroeg zijn vrouw, atlete Remona Fransen, ten huwelijk op het podium van Theater Carré en schreef een tweede boek, Licht in de tunnel.

Omdat een cassettebandje van zijn moeder, die ook jong overleed aan kanker, een van zijn dierbaarste bezittingen was, initieerde hij een theaterproject waarin meer dan twintig vrienden en collega’s hem spraken over zijn leven. Het doel: zijn jonge kinderen, James en Livia, een herinnering geven aan hun vader, mocht de kanker hem er toch onder krijgen.

Kanker heeft niet gewonnen

Overigens beklemtoonde De Hond altijd dat, mocht hij overlijden, de kanker zeker niet had gewonnen. "Als ik er niet meer ben, is de kanker er ook niet meer", redeneerde hij. "Dus het is op z’n minst een gelijkspel."

Geweldige zoon

"Marc was een heel bijzondere man en een geweldige zoon" zegt opiniepeiler Maurice de Hond in een reactie op het overlijden van zijn zoon. "Ook in zijn laatste maanden was hij dezelfde Marc", stelt De Hond. "Een grote steun voor ons allemaal. Dat zal ons, zijn ideale partner Remona en zijn kinderen, helpen dit grote verlies te verwerken."

Hij wordt donderdag in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Marc de Hond pleit voor meer gehandicapten op tv

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore