Ga naar de inhoud
Beheersing taal

Inburgering Syrische statushouders verloopt steeds beter

Syrische statushouders krijgen Nederlandse les (archiefbeeld). Beeld © ANP

Syrische statushouders sluiten hun inburgeringscursus steeds vaker met succes af. Ook is hun beheersing van de Nederlandse taal in de laatste twee jaar flink verbeterd en hebben meer van hen een betaalde baan.

Dat staat in een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft opgesteld, samen met onder meer statistiekbureau CBS en gezondheidsinstituut RIVM. In Syrië woedt al zo'n tien jaar een burgeroorlog.

'Voelen zich Nederlander'

"Het is voor een groep die nog maar zo kort in Nederland is opvallend dat velen zich al Nederlander voelen. Dat is mede te danken aan de frequente sociale contacten die ze met Nederlanders hebben", zeggen de onderzoekers.

Syrische vluchteling Ghiath is succesvol ondernemer: 'Ik wil zo Nederlands leren'

04:56
Hij vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar Nederland. Nu timmert Ghiath Alnajjar hard aan de weg met zijn eigen koffietent.

Binnen de groep zijn wel grote verschillen. Zo boeken jongeren en jonge mannen wat betreft taal en deelname op de arbeidsmarkt meer vooruitgang dan vrouwen en Syriërs van 45 jaar en ouder. Op sommige gebieden, zoals taalbeheersing, blijven vooral 45-plussers achter. 

Statushouders met baan

In 2019 had 34 procent van de Syrische statushouders een baan, tegenover 11 procent twee jaar eerder. Van de Syriërs die in 2014 naar Nederland kwamen, had vorig jaar bijna twee vijfde betaald werk. Van hun landgenoten die in 2016 aankwamen, had in 2019 maar een vijfde een betaalde baan.

Ook is een relatief grote groep statushouders nog afhankelijk van een bijstandsuitkering. Dat heeft volgens de onderzoekers een ongunstige uitwerking op hun fysieke en psychische gezondheid.

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus en conflicten: IS leeft op nu de wereld minder oplet
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.