'Onbeheersbaar druk'

Einde aan antiracismedemonstratie Rotterdam, onrustig in de stad

03 juni 2020 18:10 Aangepast: 03 juni 2020 22:13
Beeld © Jeffrey Groeneweg

De gemeente Rotterdam heeft besloten een eind te maken aan de antiracismedemonstratie in Rotterdam. Volgens burgemeester Aboutaleb was het 'onbeheersbaar druk'. Na de demonstratie werd het op meerdere plekken onrustig in de stad.

De politie moest her en der ingrijpen vanwege vernielingen. Er werden twee aanhoudingen verricht. Een van hen zit nog vast voor het gooien van vuurwerk naar een agent.

Volgens burgemeester Aboutaleb kon hij niet anders dan de demonstratie voortijdig beëindigen. Het bleek ondanks de inzet van de organisatie niet mogelijk om de aanwezigen voldoende afstand te laten houden.

Animo is groot

"We hebben met de politie nog geprobeerd de drukte te spreiden, onder meer door de inzet van drones. Maar dat is niet gelukt. Om 17.55 uur hebben we besloten om de demonstratie te stoppen. Er waren op dat moment naar schatting 5000 mensen aanwezig", aldus Aboutaleb.

De demonstranten waren op de been om hun afschuw te tonen over de gewelddadige dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Eerder vonden betogingen plaats in Amsterdam en Den Haag. 

Om de demonstratie in goede banen te leiden en te zorgen dat deelnemers 1,5 meter afstand kunnen bewaren, had de gemeente Rotterdam maatregelen genomen. Er werd gekozen voor een locatie waar betogers een soort sliert kunnen vormen van de brug naar de kades toe. 

De samenkomst was niet op een plein, maar op de Erasmusbrug. De organisatie had deelnemers gevraagd mondkapjes en handschoenen te dragen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij stonden op de Dam: 'Racisme is een eeuwenoude pandemie'

Organisator van de demonstratie is Elvin Rigters. De theatermaker strijdt al jaren tegen racisme. "Ik was me als zwart kind al zo bewust van alledaags racisme. Als ik een lift instapte met witte mensen, hielden ze hun tasje een soort van extra beet. Dan stapte ik de lift weer uit, omdat ik witte mensen geen ongemakkelijk gevoel durfde te geven."

'Badinerend toegesproken' 

Jaren later – Rigters is nu 43 jaar – wordt hij naar eigen zeggen nog steeds gediscrimineerd. "De politie spreekt me regelmatig aan als 'jongen'. Ik kan me niet voorstellen dat ze een witte man van 43 ook zo aanspreken, op zo'n badinerende toon." 

Hij heeft de indruk dat hij vaker dan witte leeftijdsgenoten wordt aangesproken door de politie, gewoon om te controleren wat zijn beweegredenen zijn. "Ik vind het prima om te worden aangesproken als onderdeel van een steekproef, maar dan moet het wel echt steekproefsgewijs en niet op basis van etniciteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore