Ga naar de inhoud
Gezinsonderzoek

RIVM: kinderen dragen coronavirus nauwelijks over

Archieffoto ANP Beeld © ANP

Kinderen spelen geen belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt uit definitieve onderzoeksresultaten van het gezinsonderzoek van het RIVM. Het virus wordt vooral verspreid tussen volwassenen met dezelfde leeftijd. Kinderen kunnen wel besmet raken, maar dragen het virus over het algemeen niet snel over.

In maart startte het RIVM een gezinsonderzoek in de regio Utrecht. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 54 gezinnen waarvan ten minste één van de gezinsleden besmet was met het coronavirus. 

Kind niet de eerste patiënt

Onderzoekers wilden weten hoe het virus zich binnen een gezin verspreidt. Nu blijkt dat kinderen vooral besmet raken door volwassenen, in plaats van andersom. Toch betekent dat niet dat kinderen hun grootouders weer moeten gaan knuffelen: de kans op overdracht van kind naar volwassene is klein, maar wel aanwezig. 

Van de 54 gezinnen was er geen enkel gezin waarbij een kind onder de 12 jaar als eerste besmet was geraakt. Als een kind al besmet is, zijn de klachten vaak mild. 

Nederland,
Lees ook:
Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië willen Europees coronavaccin

De onderzoekers vermoedden op basis van andere internationale data al dat kinderen wel zelf besmet raken, maar het virus zelden overdragen. Dat is anders dan bij het griepvirus, waarbij kinderen het virus vaak sneller aan elkaar en aan volwassenen overdragen. 

Monsters onderzocht

Bij deelnemers van het onderzoek werd een neus-, keel-, speeksel- en bloedmonster afgenomen. Ook werd de ontlasting van de gezinnen onderzocht. Als één van de gezinsleden klachten kreeg, werd opnieuw een coronatest gedaan. 

Zo gingen de scholen weer open

02:08
Een knuffel met de juf mag nog niet

Van de onderzochte gezinnen blijken kinderen onder de 12 jaar minder vaak positief getest dan oudere kinderen en volwassenen. Kanttekening bij het hele onderzoek is dat het is uitgevoerd in de periode dat de scholen dicht waren. 

Het onderzoek gaat de komende tijd nog verder. Het RIVM wil 50 nieuwe gezinnen onderzoeken waarvan ten minste één van de kinderen is besmet met het coronavirus. 

Positief geteste kinderen

Landelijk zijn nu in totaal 236 kinderen tot en met 14 jaar positief getest op het coronavirus. Dat cijfer is in werkelijkheid waarschijnlijk veel hoger, omdat kinderen buiten de risicogroep in principe niet werden getest op het virus. 

Het kabinet besloot eerder al dat de basisscholen op 8 juni weer volledig opengaan, omdat uit voorlopige resultaten al bleek dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de verspreiding van het virus.