In cijfers

Ziekenhuizen raken steeds leger: zo is het met de opgenomen patiënten afgelopen

03 juni 2020 14:01 Aangepast: 03 juni 2020 14:42
Beeld © ANP

Er worden steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. Vandaag meldde het RIVM 9 nieuwe opnames. In totaal zijn er tot nu toe 11.759 mensen opgenomen geweest. Met het overgrote deel gaat het inmiddels beter.

RTL Nieuws analyseerde de ziekenhuis- en ic- opnames sinds de uitbraak van het coronavirus. Een paar dingen vallen op:

Allereerst: van alle opgenomen patiënten is het grootste deel weer naar huis. Er liggen momenteel nog zo'n 670 mensen in het ziekenhuis vanwege de gevolgen van een coronabesmetting.  

Wat ook opvalt: vooral oudere mannen belanden in het ziekenhuis. De opgenomen patiënten zijn grotendeels (70 procent) ouder dan zestig, 60 procent is man.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk alle dagelijkse cijfers

Corona in cijfers

Zowel op de intensive care als op de andere ziekenhuisafdelingen wordt het steeds rustiger, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Op het hoogtepunt, begin april, lagen er 1417 mensen tegelijkertijd op de ic. Inmiddels is dat aantal flink gedaald: momenteel liggen er volgens het LCPS nog 154 patiënten op de ic.

Opgenomen patiënten

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei afgelopen weekend: "Drie weken na de eerste versoepeling van maatregelen daalt het aantal patiënten op de ic gestaag verder. Dat is een gunstig teken."

Op de intensive care

In totaal zijn bijna 2900 patiënten op de intensive care terecht gekomen, bijna een kwart van alle ziekenhuisopnames. Van die patiënten is de helft, ruim 1450 patiënten, weer naar huis. Zo’n 830 ic-patiënten zijn overleden, volgens Stichting Nice. De rest ligt nog in het ziekenhuis.

Afloop ziekenhuisopname

Van de overige patiënten in het ziekenhuis, die dus niet op de ic behandeld zijn, is iets minder dan 20 procent overleden: 1618 patiënten. Buiten de ic worden er nog 516 patiënten in het ziekenhuis behandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore