Testen op corona

9600 tests afgenomen sinds openen coronanummer GGD

03 juni 2020 10:54 Aangepast: 03 juni 2020 16:09
Een staafje waarmee een coronatest wordt afgenomen. Beeld © ANP

Via het landelijke nummer voor een coronatest, maandagmorgen geopend, zijn al bijna 16.000 afspraken gemaakt. Er zijn intussen bijna 9600 tests afgenomen en 94 mensen positief bevonden, maar nog niet alle uitslagen zijn bekend.

Het telefoonnummer (0800-1202), dat de eerste uren nadat het werd geopend zwaar overbelast was, is bedoeld voor mensen die klachten hebben die doen denken aan het coronavirus. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd.

De GGD’s denken dat het aantal afspraken dat dagelijks kan worden gemaakt in de loop van de week nog verder zal groeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is echt maar 5,5 procent van de Nederlanders besmet geweest met corona?

Hoe werkt bron- en contactonderzoek? 

Als iemand besmet blijkt, gaat de GGD binnen 24 uur na met wie de patiënt contact heeft gehad. Ook wordt gezocht naar de bron van de besmetting. Het RIVM gaat ervan uit dat iemand twee dagen voor de eerste klachten besmettelijk is. De GGD gaat uit van drie groepen die bij besmetting van de patiënt worden gebeld of gemaild:

  • Huisgenoten. Alle mensen die wonen bij de besmette patiënt worden gebeld en gevraagd om 14 dagen in quarantaine te blijven. Ook wordt hun gezondheid door de GGD in de gaten gehouden, om te zien of zij klachten ontwikkelen.
  • Nauwe contacten. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van de patiënt zijn geweest, wordt gevraagd om 14 dagen zo veel mogelijk thuis te blijven. Dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld gezoend hebben met de patiënt of iemand die in het gezicht is gehoest. 
  • Niet-nauwe contacten. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest als de besmette patiënt, zoals collega's op kantoor of leerlingen in de klas. Deze mensen wordt gevraagd alert te zijn op klachten. Zij hoeven niet thuis te blijven.

80 locaties

In totaal zijn er 80 locaties door het hele land waar mensen getest kunnen worden. Als het nodig is, kan dit aantal worden uitgebreid. Via het telefoonnummer word je zo snel mogelijk doorverwezen naar een locatie in de buurt. 

Diana's dochter (16) werd maandag getest

Diana was één van de ruim 300.000 Nederlanders die afgelopen maandag, op 1 juni, belde met de speciale lijn van de GGD. Haar dochter Lois (16) had al twee weken last van veel hoofdpijn en zware vermoeidheid. Op aanraden van de huisarts besloten ze een coronatest aan te vragen bij de GGD. "Het duurde even voor we erdoorheen kwamen, de lijnen waren overbelast. Tot twee keer toe werd de verbinding na 15 minuten in de wacht verbroken, maar uiteindelijk kregen we een medewerker te spreken. Die adviseerde ons contact op te nemen met de lokale GGD, en toen hadden we binnen no-time een afspraak."

Diana en haar dochter moesten zich in de auto melden bij een hotel in de buurt. "Daar aangekomen stonden er bordjes met wat je moest doen. De ramen van de auto moesten gesloten blijven. Af en toe riepen medewerkers van de testlocatie instructies over waar we heen moesten. Er waren verschillende 'wasstraten', wij kregen een nummer op de voorruit."

Al vrij snel waren we in de buurt: "Uiteindelijk reden we een tent binnen. Daar moest mijn dochter even kort haar deur openen om de tests te kunnen doen. Ze deden een wattenstaafje in haar keel, en later in haar neus. Was even een vervelend gevoel, vertelde mijn dochter, maar het was ook zo weer voorbij. Binnen een minuut of twee waren we klaar."

De uitslag zouden ze binnen 24 tot 48 uur krijgen. Als ze positief getest was, moest het gezin in quarantaine en zou de GGD een contactonderzoek starten om verdere verspreiding tegen te gaan. "Maar vandaag kregen we het verlossende woord: mijn dochter heeft geen corona. We zijn heel opgelucht natuurlijk, al zijn we nu wel benieuwd wat ze dan wel heeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore