Ga naar de inhoud
Metershoog zeeschuim

Onderzoek: surfers Scheveningen stierven door combinatie algenschuim en harde wind

Onderzocht wordt of er bij schuimvorming een waarschuwingssysteem moet komen. Beeld © ANP

De combinatie van grote hoeveelheden algenschuim en een zeer harde wind is op 11 mei vijf surfers in Scheveningen waarschijnlijk noodlottig geworden. Dat blijkt uit de resultaten van het eerste onderzoek naar de oorzaken van het ongeval.

Bij het drama kwamen de surfers Joost (30), Sander (38), Pim (24), Max (22) en Mathijs (23) om het leven. Het lichaam van Mathijs werd gisteren gevonden.

Uitzonderlijke combinatie

"Het metershoge zeeschuim is zeer waarschijnlijk ontstaan door een uitzonderlijke combinatie van veel algenresten en een voor dit jaargetijde ongebruikelijk harde wind uit het noord-noordoosten", staat er in het rapport.

Noordenwind en dode algen, zo ontstaat zeeschuim

01:44
Deze uitlegvideo maakten we eerder over de vraag hoe een dikke schuimlaag op zee ontstaat.

Groot verlies

Het Openbaar Ministerie kan met zekerheid zeggen dat er geen sprake is van mogelijk strafbaar handelen, aldus het rapport. "De slachtoffers krijgen we hier niet mee terug maar voor de families en vriendenkringen die zo’n groot verlies moeten lijden is inzicht in de gebeurtenissen en de ongelukkige samenloop van omstandigheden van groot belang", zegt de Haagse burgemeester Johan Remkes.

Waarschuwingssysteem

Onderzocht wordt of er bij schuimvorming een waarschuwingssysteem moet komen, maar om dat te ontwikkelen kost tijd. Voorlopig is het geven van goede voorlichting belangrijk, is een van de aanbevelingen in het rapport.

Uit het rapport

Conclusie en vervolgstappen
Het college deelt de bovenstaande conclusie van het OM dat sprake is geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden die tot dit dramatische ongeluk heeft geleid. Op basis van deze conclusie, het feitenrelaas en de rapporten neemt het college de volgende vervolgstappen:

  1. Wij overleggen met de surfers die al dan niet op eigen kracht uit het water zijn gekomen om gebruik te maken van hun ervaringen en hun ideeën voor een betere veiligheid van de surfers.
  2. De resultaten hiervan worden aan de betrokken partijen en brancheorganisaties, waaronder het NIOZ, de brandweer, HVRB, de KNRM, de Kustwacht, de Holland Surfing Association, de watersportverenigingen en de particuliere deskundigen, voorgelegd en met hen besproken.
  3. Wij komen met een voorstel voor mogelijkheden om de veiligheid van surfers (en andere watersporters) te versterken en te vergroten.
Scheveningen
Lees ook:
Scheveningen herdenkt slachtoffers surfdrama, politie zoekt surfplank vermiste Mathijs