Ga naar de inhoud
Plastic schotten

'Coronaproof' theatersysteem Uden wekt internationale interesse

De corona-zaalindeling in Theater Markant Beeld © Theater Markant

Theater Markant in Uden heeft een zaalindeling gemaakt die 'coronaproof' heet te zijn en waarbij maar liefst 70 procent van de stoelen kan worden gebruikt. Het zaalplan heeft internationale interesse opgewekt.

Momenteel mogen er volgens de RIVM-regels nog maar 30 mensen naar theaters in Nederland, en later 100. Maar in Uden zouden er al meer mensen ontvangen kunnen worden.

Plastic schotten

Het plan omvat kleine plastic schotten die groepen bezoekers van elkaar scheiden en toch de kijkervaring niet belemmeren. Verder kennen de voorstellingen geen pauze en wordt de looprichting in het pand bepaald door grote plantenbakken. Deze voorkomen ook dat stromen bezoekers te dicht bij elkaar in de buurt komen.

"Onze methodiek krijgt steeds meer bijval, ook van andere sectoren", meldt bedenker Christian Brander van bureau Tausch, dat grote congres- en festivalruimtes inricht. "Volgende week hebben we de directies van de grote bioscoopketens op bezoek en gaat het plan Europees geplugd worden in de bioscoopsector."

In de buitenlucht wordt het coronavirus minder makkelijk verspreid

01:31
Voor groepen die buiten zijn, geldt straks geen limiet meer wat het aantal mensen betreft. Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Maar waarom zijn de regels voor binnen eigenlijk zo anders dan voor buiten?

Getest op haalbaarheid

Daarnaast zijn er al tientallen theaterdirecteuren langs geweest om zich te laten informeren over het Udense protocol. Ook een grote theaterexploitant op Broadway heeft zich gemeld en overweegt het 'coronaproof' theatersysteem in de VS toe te passen.

TÜV Nederland heeft het idee getest op haalbaarheid en risico’s. Volgens het keuringsinstituut kan de entertainmentbranche met dit initiatief aan de slag om verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Bioscopen,
Lees meer
Bioscopen, theaters, musea en horeca vandaag weer open