Gezondheidsrisico's ontstaan

Halsema vond beelden van drukte op Dam 'pijnlijk om te zien'

03 juni 2020 01:58 Aangepast: 03 juni 2020 02:00
Femke Halsema voor aanvang van het Veiligheidsberaad. Beeld © ANP

Femke Halsema vond de beelden van een drukke Dam 'pijnlijk om te zien', zo schrijft ze in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. De burgemeester geeft toe dat ze niet over de juiste informatie beschikte en het geschatte aantal demonstranten niet realistisch was. "Wij betreuren dit ten zeerste."

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema krijgt flinke kritiek. Begin deze week liet ze de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam doorgaan. De politie verwachtte slechts enkele honderden demonstranten, maar dat bleken er duizenden te zijn.

Geen 1,5 meter

Beelden van een volle Dam, waar betogers geen 1,5 meter afstand konden houden, zorgde voor kritische politici: "Dit moet je absoluut niet willen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Halsema 'overdonderd' door Dam-demonstratie

In een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad zegt Halsema dat de beelden van de volle Dam inderdaad 'pijnlijk' waren om te zien. "Zeker voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, in de zorg en in de handhaving", schrijft Halsema. "Door de drukte op de Dam zijn er mogelijk gezondheidsrisico's ontstaan".

Optreden niet meer mogelijk

In tv-programma Op1 verklaarde Halsema een dag eerder dat de politie niet zo'n grote opkomst had verwacht. Toen eenmaal bleek dat het drukker werd, was optreden niet meer mogelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij stonden op de Dam: 'Racisme is een eeuwenoude pandemie'

Halsema legt in de brief uit dat ze tijdens de demonstratie om 18.00 uur van de politie begreep dat het aantal demonstranten was toegenomen tot ongeveer 5000. "De naleving van de 1,5 meter werd daarmee op de Dam vrijwel onmogelijk omdat er simpelweg onvoldoende ruimte overbleef."

Ingewikkelde keuze

Volgens Halsema stond 'de driehoek' (de politiechef, burgemeester en officier van justitie) op dat moment voor een ingewikkelde keuze: "optreden kon leiden tot escalatie, geweld, paniek en verdrukking. Tegelijkertijd betekende niet optreden een risico voor de verspreiding van het coronavirus."

Halsema denkt niet aan aftreden: 'Dat is een nee'

Er is kritiek op burgemeester Halsema na een protest op de Dam. Het was er te druk en mensen konden geen 1,5 meter afstand houden. De oppositie in Amsterdam overweegt een motie van wantrouwen.

Voor dat besluit toonde minister Grapperhaus van Justitie gisteren ook begrip: "Ik wil niet dat politie en demonstranten tegenover elkaar komen te staan", zei hij erover in het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Moet in toekomst beter

Halsema schrijft dat de informatiepositie niet goed was en dat dit in de toekomst beter moet. "De driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Het plein liep onverwacht en snel vol met demonstranten, die daarmee bewust een gezondheidsrisico namen. Voor zichzelf en voor anderen. Wij betreuren dit ten zeerste."

Ze moet zich volgende week verantwoorden in de gemeenteraad over haar optreden rond de antiracismebetoging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe kun je voor afstand zorgen bij een massademonstratie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore