Nederland

Protest tegen politiegeweld in Den Haag en Groningen, demonstranten houden afstand

02 juni 2020 18:55 Aangepast: 02 juni 2020 21:32
De demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Beeld © Robin Utrecht

In Den Haag en Groningen wordt vanavond gedemonstreerd tegen politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS. De afstandsregels worden op beide plekken over het algemeen goed nageleefd.

In Groningen hebben zich achthonderd demonstranten verzameld op de Grote Markt. Om aan de afstandsregels te kunnen voldoen, kan er niemand meer bij het op plein.

Zitten bij het kruisje

Op het plein zijn honderden kruisjes aangebracht, die de plekken aangeven waar betogers kunnen zitten. Veel van hen hebben borden bij zich met teksten als 'I can't breathe' (ik krijg geen lucht) en 'black lives matter'. De demonstratie is een initiatief van actiegroep Black Ladies Of Groningen (BLOG).

Op de Grote Markt in Groningen kwamen achthonderd demonstranten bijeen. Op de Grote Markt in Groningen kwamen achthonderd demonstranten bijeen.

Het Malieveld in Den Haag is halfvol gestroomd met deelnemers aan de demonstratie van actiegroep BlackLivesMatterNL.

De organisatie heeft met kruizen op het gras aangegeven waar mensen moeten staan om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Ook wordt er via megafoons omgeroepen dat ze afstand moeten houden.

Betogen op 1,5 meter afstand

Op het Malieveld in Den Haag houden demonstranten zich over het algemeen goed aan de regels.
"Racism is a pandemic too", staat op het bord van een demonstrant op het Malieveld in Den Haag. Het veld is vanavond halfvol gestroomd. "Racism is a pandemic too", staat op het bord van een demonstrant op het Malieveld in Den Haag. Het veld is vanavond halfvol gestroomd.

Op verschillende plekken in de wereld gaan mensen de straat op. Aanleiding is de dood van een 46-jarige zwarte verdachte George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn hardhandige aanhouding door witte agenten is gefilmd en ontketende enorme verontwaardiging.

In Amsterdam werd gisteravond gedemonstreerd. Dit leidde tot veel reacties omdat de betogers te dicht op elkaar stonden.

Duizenden demonstranten in Amsterdam tegen racistisch politiegeweld

De massale opkomst op de Dam leidde tot verontwaardigde reacties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore