'Ze hebben dit verdiend'

Diploma-uitreiking in coronatijd: drive-in-feestjes of diploma thuisbezorgd

07 juni 2020 12:55 Aangepast: 07 juni 2020 13:10
Archieffoto. Beeld © ANP

Een drive-in-uitreiking, een walk of fame door de school of docenten die in een bus bij je langs komen. Nu de examenleerlingen weten of ze zijn geslaagd, zijn scholen druk bezig met het organiseren van een alternatieve diploma-uitreiking.

Het stond voor rector Gijsbert van der Beek buiten kijf dat er eind deze maand 'iets moois' moest gebeuren voor de eindexamenleerlingen van het Altena College in het Brabantse Sleeuwijk. "Ze hebben al zoveel moeten missen", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ze zaten niet met z'n allen zwetend in die gymzaal, kregen geen gala of eindexamenfeesten."

Gala is de dresscode

De rector ging met zijn team om tafel en toen ontstond het plan: een drive-in-uitreiking. Leerlingen komen in groepen van tien in een mooie auto of een ander bijzonder voertuig naar school, gekleed in een jurk of pak: gala is de dresscode.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle centrale eindexamens geschrapt vanwege coronavirus

Bij school krijgen ze wat feestelijks te drinken en mogen ze naar een tafel om hun diploma te tekenen. Ondertussen speelt de schoolband en houden de mentoren voor elke leerling een praatje.

'Toch wel bijzonder'

Dan is er een fotomoment, krijgen de leerlingen cadeautjes, en na een kwartier mogen ze het schoolterrein verlaten. Dan is het tijd voor de volgende groep.

Van der Beek: "We willen dat leerlingen achteraf zeggen: 'Het was toch wel heel bijzonder'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blijven zitten of overgaan? Bij sommige scholen hebben ouders laatste woord

Er zijn meer scholen die aan een creatieve oplossing denken, zo blijkt uit reacties na een oproep van RTL Nieuws op een Facebookpagina voor docenten.

Op de school waar Christine Schuringa werkt, Het Saenredam in Zaandijk, wordt een 'walk of fame' georganiseerd. Er zijn twee routes door de school met rode lopers en leerlingen mogen met twee mensen binnenkomen. Om de vijf minuten mag een leerling de school binnen. Het schema is strak: overdag is er tijd voor 133 leerlingen, 's avonds voor nog eens 88. 

Het moment suprême

Er is muziek, een welkomstpraatje, champagne ('wel alcoholvrij') en dan een route langs lokalen en de mentor. Daarna is het tijd voor het moment suprême: het ondertekenen van het diploma.

"Daarvoor hebben we een feestelijke achtergrond gemaakt, voor de foto", zegt docent Schuringa. Ze heeft er zin in. "Het wordt anders, maar feestelijk. We hebben heel veel ballonnen en confetti besteld."

School naar de leerlingen toe 

Ook een optie: de school naar de leerlingen toe brengen. Zo vertelt docent Nederlands Margriet Zijlstra dat ze op het Greijdanus Meppel de diploma's gaan thuisbezorgen. "De mentoren en directie gaan samen in één bus, de vakdocenten komen er in auto's achteraan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scholen gaan weer open voor eindexamenleerlingen

Het team is in totaal twee dagen onderweg en te volgen via een livestream. Zo kunnen leerlingen ook elkaars uitreiking zien, en alles samen goed afsluiten.

Belangrijk

En dat is belangrijk, stelt Indra van den Berg, ritueelbegeleider. Samen met drie andere ritueelbegeleiders schreef van den Berg een open brief naar de Volkskrant: 'Laten we waardig afscheid nemen van school'. 

"Pubers zijn bij uitstek rituele wezens", zegt van den Berg. "Ze drijven op de kracht van gezamenlijkheid, ze verhouden zich in groepen en houden vast aan hoe dingen horen te zijn."

Weggevallen

Door corona zijn die dingen nu weggevallen. "Er is geen centraal examen, ze hebben niet samen in spanning gezeten, ze hebben zichzelf niet in die gymzaal hoeven bewijzen, er zijn geen plannen gemaakt voor gala's, eindexamenvakanties, en ouders en grootouders zitten straks niet in de zaal tijdens de uitreiking." 

Dat kan tieners het gevoel geven dat ze dat papiertje niet hebben verdiend, zegt Van den Berg. Ook kunnen ze moeite krijgen met het beginnen aan een nieuwe studie. "Je kan pas aan iets nieuws beginnen, als je van het succes hebt genoten."

Van den Berg haalt de creatiespiraal erbij, ooit bedacht door schrijver Marinus Knoope. "Je bedenkt iets, droomt ervan, gaat het uitvoeren, en je slaagt." En dan moet je het succes 'laten smaken', voordat je weer aan zo'n nieuwe spiraal begint. 

"Scholen kunnen dat doen door iets moois van zo'n uitreiking te maken", zegt Van den Berg. Ze noemt erehagen op afstand, of videoverbindingen waardoor alle leerlingen, ouders en docenten samen kunnen komen. "Maak gebruik van de digitale mogelijkheden", adviseert ze. "En geef leerlingen de mogelijkheid hun succes te vieren."

Om de tien minuten

Zo wordt op de school van decaan Andrea Zwan, het Stedelijk Lyceum Enschede, gebruikgemaakt van een green screen. Leerlingen gaan om de tien minuten één voor één een versierde, feestelijke school binnen en mogen dan bij het tekenen van hun diploma op de foto voor dat scherm.

Uiteindelijk zal er achteraf één grote groepsfoto worden gemaakt, met alle docenten en geslaagden. "Dat leek ons wel een mooi aandenken", zegt Andrea. 

De school heeft er twee volle dagen voor uitgetrokken. "Het moet onvergetelijk worden. Dat verdienen ze."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore