Premier Mark Rutte vroeg om ideeën van jongeren, en die kan hij krijgen ook. Bij scholierenorganisatie LAKS kwamen in de twee weken na de persconferentie van Rutte nu ruim 100 ideeën binnen voor een samenleving na corona. Maar de jongeren willen meer zijn dan alleen een groep met leuke plannen.
Meteen na de oproep van Rutte op 19 mei gingen jongerenorganisaties aan de slag. Een website werd in het leven geroepen: generatieaanzet.nl. Daar konden jongeren ideeën en zorgen formuleren. En de onderwerpen zijn erg divers.
Eenrichtingsverkeer
Zo kwam er bij het LAKS een idee binnen voor eenrichtingsverkeer in supermarkten. Want: "Veel supermarkten in een stad zijn klein en mensen kunnen niet om elkaar heen. Met eenrichtingsverkeer zorg je dat mensen wel langs alle schappen kunnen lopen, maar niet te dichtbij komen. Dan kan de anderhalve meter makkelijker worden behouden", schreef een scholier.
Zo richtte premier Rutte zich tot de jongeren:
Een ander stelt dat er moet worden nagedacht over school in de buitenlucht. Het weer is goed, de ruimte vaak best aanwezig. "Vooral in parken is genoeg ruimte", zegt een scholier.
Mentale gezondheid
Er kwamen ideeën binnen op het gebied van vervoer ('legaliseer de elektrische step, want het OV zal lang hinder ondervinden van corona'), ideeën over ic-bezetting ('leid scholieren op tot medewerkers in ziekenhuizen') en ideeën over de mentale gezondheid van jongeren ('geen anderhalve meter voor jongeren, het tast de geestelijke gezondheid aan'). Maar het belangrijkste punt is groter: de jongeren willen vooral écht gehoord worden.

Ze willen een plek aan de onderhandelingstafel. Een plek die het mogelijk maakt om echt invloed te kunnen hebben. En dus werden de krachten verenigd. Onder de naam 'Coalitie Y' zullen de komende tijd meerdere jongerenorganisaties een coronaplan maken voor de korte en lange termijn.
Jongeren ondervertegenwoordigd
"We moeten breder gaan kijken dan alleen het Outbreak Management Team", zegt voorzitter van het LAKS Pieter Lossie. De jongeren voelen zich ondervertegenwoordigd in de discussie, en daar moet dus iets aan worden gedaan, vinden ze.
Coalitie Y
Coalitie Y bestaat uit CNV Jongeren, de Landelijke Studentenvakbond, JOB MBO, Perspectief, het ISO en de nationale jeugdraad. Zij hebben de handen ineengeslagen met de Jonge Klimaatbeweging, KEK, FNV Young & United en het LAKS.
De oproep van Rutte was precies wat de jongeren nodig hadden. De site kwam in de lucht, en jongerenorganisaties sloegen de handen ineen. "We wilden niet te overhaast zijn, dus we hebben nu gefocust op organisatorische eisen, zodat de stem van jongeren gewaarborgd wordt en alle goede ideeën overgebracht kunnen worden. Eind juni moet er een veel meer inhoudelijk plan liggen", zegt Lossie.
Want dat was wat er nog schortte tijdens de persconferentie van premier Rutte. Jongeren moesten met initiatieven komen, zei hij. Maar wat er vervolgens mee zou gebeuren? Dat zal de komende maanden moeten blijken.