Ga naar de inhoud
5000 betogers

Kritiek op Halsema om drukte bij demonstratie: 'Dit is onvoorstelbaar'

Burgemeester Halsema bij de demonstratie op de Dam. Beeld © ANP

Het samendrommen van demonstranten op de Amsterdamse Dam gisteren is verkeerd gevallen bij een aantal politici, maar ook bij zorgmedewerkers. Zij noemen het onbegrijpelijk dat duizenden mensen samenkwamen, en geen anderhalve meter afstand hielden. Ze vinden dat burgemeester Femke Halsema had moeten ingrijpen en de betoging had moeten beëindigen.

Voor de betoging kwamen naar schatting ongeveer 5000 mensen opdagen. 

George Floyd

De aanleiding voor de demonstratie was de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Floyd overleed vorige week na een hardhandige arrestatie. Zijn dood leidde tot een golf van onrust en geweld in Amerikaanse steden. Betogers op de Dam hielden borden omhoog met teksten als 'Black lives matter' en 'The future is colored'.

De organisatie riep tijdens de demonstratie meerdere malen op om afstand te houden en er stonden kruizen op de grond waar mensen moesten staan. Volgens RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels, die ter plaatse was, lukte dat niet goed. Wel droegen de meeste demonstranten mondkapjes. 

Bekijk hier de beelden van de demonstratie terug:

01:08
Duizenden demonstranten opeengepakt op Dam tegen racistisch politiegeweld

Angst om corona

De demonstranten boden het teruggedrongen coronavirus een gouden kans om weer om zich heen te grijpen, vrezen politici. De kritiek richt zich met name op burgemeester Halsema.

'Flabbergasted'

Ook zorgmedewerkers maken zich zorgen om de beelden. "Ik ben flabbergasted", twittert huisarts Sigurd den Haan, "dit is op de Dam." Bij zijn tweet plaatst hij een foto van de demonstratie in Amsterdam tegen racistisch politiegeweld.

Ook Maurice van den Bosch, voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, vond de beelden zorgwekkend.

'Twee weken in quarantaine'

Alle Damgangers moeten zich twee weken afzonderen om te voorkomen dat de epidemie weer oplaait, vindt Klaas Dijkhoff, de leider van de VVD in de Tweede Kamer. Ook de burgemeester van Haarlemmermeer sluit zich hierbij aan. 

Reactie burgemeester

Burgemeester Femke Halsema was zelf bij de demonstratie aanwezig. Ze verwachtte 250 tot 300 mensen, maar toen stonden er gisteren ineens duizenden demonstranten op de Dam. Dat was dan ook de reden dat er, ondanks de coronamaatregelen, niet werd ingegrepen: "De politie was er niet op voorbereid."

Dat vertelde de Amsterdamse burgemeester gisteren in Op1. "Ik was er al sinds gisterochtend onrustig over", geeft Halsema toe. De mensenmassa's in Berlijn en Londen, de rellen in de Verenigde Staten. Er waren volgens Halsema best signalen dat het ook op de Dam druk kon worden gisteren.

Ze hield dan ook van uur tot uur contact met de politie, zo vertelt de burgemeester in Op1. Maar op basis van de reacties op sociale media als Facebook en Twitter 'was er geen enkele verwachting' dat de demonstratie tot deze proporties zou aanzwellen, legt Halsema uit.

Spoeddebat aangevraagd

Oppositiepartijen in Amsterdam hebben een spoeddebat aangevraagd met Halsema. Coalitiepartij D66 steunt een debat. De burgemeester moet volgende week woensdag verantwoording afleggen over haar optreden, maar een aantal partijen lopen al vooruit op de gevolgen.

"Als je kijkt naar de antwoorden die gegeven zijn, dan is een motie van wantrouwen aan de orde", zegt fractievoorzitter Marianne Poot van VVD Amsterdam. De partij krijgt bijval van Forum voor Democratie, CDA en de Partij voor de Ouderen. De partijen zijn voornamelijk boos over Halsema's verweer dat de demonstratie alleen met geweld beëindigd kon worden. "Er zijn echt nog heel veel tussenmanieren om dit te reguleren", zegt fractievoorzitter Annabel Nanninga van FVD.

Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester Halsema 'overdonderd' door Dam-demonstratie