Ga naar de inhoud
Niet op voorbereid

Burgemeester Halsema 'overdonderd' door Dam-demonstratie

Burgemeester Halsema bij de demonstratie op de Dam. Beeld © ANP

Femke Halsema verwachtte 250 tot 300 mensen, maar toen stonden er gisteren ineens duizenden demonstranten op de Dam. Dat was dan ook de reden dat er, ondanks de coronamaatregelen, niet werd ingegrepen: "De politie was er niet op voorbereid."

Dat vertelde de Amsterdamse burgemeester gisteren in Op1. "Ik was er al sinds gisterochtend onrustig over", geeft Halsema toe. De mensenmassa's in Berlijn en Londen, de rellen in de Verenigde Staten. Er waren volgens Halsema best signalen dat het ook op de Dam druk kon worden gisteren.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden mensen bij protest tegen racistisch politiegeweld op Dam Amsterdam

Ze hield dan ook van uur tot uur contact met de politie, zo vertelt de burgemeester in Op1. Maar op basis van de reacties op sociale media als Facebook en Twitter 'was er geen enkele verwachting' dat de demonstratie tot deze proporties zou aanzwellen, legt Halsema uit.

Bekijk het gesprek hier:

Toen het eenmaal druk werd, was de politie daar dus ook niet op voorbereid. "We hadden ze met harde hand moeten verwijderen van een plein. Ik vond dat niet verantwoord, want dit had tot relletjes en gedoe geleid. Het is ook voor mensen hun eigen verantwoordelijkheid", vindt Halsema.

Duivels dilemma

"Ben ik er gelukkig mee?", vraagt ze zichzelf hardop af. "Nee. We staan als autoriteiten voor een duivels dilemma. Mensen staan vreedzaam te demonstreren en hadden mondkapjes om. Als ik het had kunnen voorzien, dan hadden we ze graag weggeleid."

Duizenden demonstranten opeengepakt op Dam tegen racistisch politiegeweld

01:08
Anderhalve meter was niet mogelijk op de Dam.

Waarom werd er gedemonstreerd? 

De aanleiding voor de demonstratie was de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Floyd overleed vorige week na een hardhandige arrestatie. Zijn dood leidde tot een golf van onrust en geweld in Amerikaanse steden. Betogers op de Dam hielden borden omhoog met teksten als 'Black lives matter' en 'The future is colored'.

De organisatie riep tijdens de demonstratie meerdere malen op om afstand te houden en er stonden kruizen op de grond waar mensen moesten staan. Volgens RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels, die ter plaatse was, lukte dat niet goed. Wel droegen de demonstranten mondkapjes. 

Gistermiddag zei Halsema de demonstratie niet te willen beëindigen omdat 'demonstratievrijheid een heel groot goed is'. Ze zei gisteravond dat ze in haar ogen geen fout heeft gemaakt met haar aanpak.

Demonstratierecht

Ze hield vol dat het demonstratierecht in de grondwet is vastgelegd en dat dit niet zomaar stopgezet mag worden. De politieke kleur van de demonstratie interesseert haar 'geen biet'.

Ongenoegen
Lees ook:
Ongenoegen over drukke Dam-demonstratie: 'Dit moet je absoluut niet willen'

Daar denkt politiek Den Haag anders over. Een flink deel van de Tweede Kamer zei gisteren dat de betogers onderling 1,5 meter afstand hadden moeten bewaren. Politici van onder meer de VVD, CDA, PVV en FvD meldden dat. Ook artsen en zorgmedewerkers uitten op sociale media hun zorgen. "Ik ben flabbergasted", twitterde een huisarts bijvoorbeeld.

In quarantaine

De burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, maakt zich zorgen om inwoners die bij de demonstratie zijn geweest. Zij vreest dat een coronabesmetting makkelijk tot een nieuwe uitbraak kan leiden. Ze roept burgers die gisteren op De Dam waren dan ook op om twee weken in quarantaine te gaan. "Neem uw verantwoordelijkheid", twittert Schuurmans.

De organisatie van de demonstratie, BlackLivesMatterNL, zegt trots te zijn op de opkomst van de demonstratie.

"We zijn trots op en geroerd door elkaar, door iedereen die er vandaag bij was. En ja, we zijn nog steeds woedend", schrijft de actiegroep op twitter. Over de coronamaatregelen en 1,5 meter afstand schrijven de organisatoren niets. Later deze week staan demonstraties in Den Haag en Rotterdam gepland.