Ga naar de inhoud
George Floyd

Duizenden mensen bij protest tegen racistisch politiegeweld op Dam Amsterdam

Volgens de politie zijn er drieduizend betogers op de been. Beeld © ANP

Drieduizend betogers tegen politiegeweld tegen zwarte mensen zijn bijeengekomen op de Dam in Amsterdam. Aanleiding is de dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Er wordt opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden.

Betogers houden borden omhoog met teksten als 'Black lives matter' en 'The future is colored'. De organisatie roept op afstand te houden en er staan kruizen op de grond waar mensen moeten staan, maar volgens RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels, die ter plaatse is, lukt dat niet goed.

'Veel applaus'

Wel dragen de betogers bijna allemaal mondkapjes, zoals vooraf was gevraagd. Volgens een andere RTL Nieuws-redacteur, die ook ter plaats is, is iedereen kalm. "Er klinkt veel applaus voor sprekers. Toen er net twee minuten stilte was, hield iedereen de vuist in de lucht. Ik heb nog weinig politie gezien."

Ook de Damstraat staat vast en trams worden omgeleid. Er was rekening gehouden met 250 tot 300 betogers.

Bekijk de beelden van de demonstratie:

01:08

George Floyd overleed vorige week na een hardhandige arrestatie. Zijn dood leidde tot een golf van onrust en geweld in Amerikaanse steden.

'Zelf verantwoordelijk'

Burgemeester Halsema is zelf ook op de Dam en vertelt aan AT5 dat ze begrijpt dat 1,5 meter afstand niet altijd in acht wordt gehouden. "Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed."

Daarom ziet de gemeente volgens Halsema geen grond om de demonstratie te ontbinden. "Bovendien is de demonstratie te belangrijk en zijn mensen zelf verantwoordelijk."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw dag van gewelddadig protest in VS: molotovcocktails en brandjes