'Even wennen'

Terrassen weer open: niet overvol, maar gezellig druk

01 juni 2020 13:10 Aangepast: 02 juni 2020 15:09
Ook op het Amsterdamse Rembrandtplein zijn de terrassen weer open. Beeld © ANP

Na een horecalockdown van 2,5 maand zijn de cafés en terrassen weer open. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van lange wachtrijen, maar wel is het in veel steden al gezellig druk.

Terrassen weer open: 'Het is wennen maar voelt als een feestdag'

Verslaggever Esther Maas is in de Pijp in Amsterdam bij café Het Paardje waar, net als in heel Nederland, het terras om 12.00 uur weer open is gegaan.

Helemaal zoals vroeger is het niet. Bezoekers moeten voor plaatsen binnen reserveren, er mogen maximaal 30 klanten in het café. Op de terrassen moet net als overal 1,5 meter afstand worden gehouden.

Reserveren niet verplicht

Veel eigenaren hebben ook gekozen voor een reserveringssysteem voor het terras, maar verplicht is dat niet. Zoals bij Beachclub Twins in Scheveningen. "We hebben 175 stoelen op het terras. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt."

Op het Neude in Utrecht stond even na twaalven een rij voor een welkomstdesk, en op het plein waren nog  tafels onbezet. Op de Grote Markt in Breda, met bijna alleen maar horecagelegenheden, lopen mensen af en aan. De tafels staan op gepaste afstand van elkaar, met aan elke tafel maximaal twee stoelen naast elkaar.

Een rij voor het terras op het Neude in Utrecht Een rij voor het terras op het Neude in Utrecht

Even wennen

Bij café Het Paardje in Amsterdam liep het terras langzaam vol, merkte verslaggever Esther Maas. Zowel bezoekers als bedienend personeel moesten duidelijk even wennen aan de nieuwe situatie. "Het is nog even zoeken", zegt de uitbater van het café. "Het is heel vreemd om weer open te mogen na 2,5 maand. Het is net alsof je met een nieuwe zaak begint." Bij het café wordt gewerkt met een tijdslot. Als de afgesproken tijd voorbij is, kunnen andere gasten het terras op.

Uitbaters moesten de afgelopen tijd passen en meten om de tafeltjes en stoelen op de juiste afstand van elkaar te plaatsen. Veel gemeenten werken mee en staan toe dat de terrassen worden uitgebreid, zodat de eet- en drinkgelegenheden de ruimte hebben om mensen te ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

De langverwachte versoepelingen: wat mag er wel en wat (nog) niet?

Vrijthof

In Maastricht knipte kroegbaas Henri Hochstenbach van café In Den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof om 12.00 uur een lint door, waarmee hij het startsein gaf voor de heropening van de terrasjes aan het Vrijthof. Eerst hield hij een korte toespraak, op gepaste afstand omringd door de andere kasteleins van het Maastrichtse plein.

Direct na het doorknippen van het lint stroomden de bezoekers naar de tafeltjes. Om 12.30 zat het er behoorlijk vol, maar nog niet alle tafeltjes zijn bezet. De terrasjes zijn uitgebreid en staan deels ook op het Vrijthof zelf. Er omheen is een afzetting met hekken. De sfeer is er gezellig. Veel mensen zijn met de fiets gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zomaar neerploffen op het terras is er niet meer bij: dit zijn de regels

'Houd je aan de basisregels'

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaf gisteren aan dat hij de opening van de horeca en musea op tweede pinksterdag met vertrouwen tegemoet zag. Volgens hem hebben mensen de afgelopen weken laten zien dat ze verstandig kunnen omgaan met de versoepelde coronamaatregelen. 

"Ik roep iedereen op om rekening met elkaar te houden en zich te houden aan de basisregels die nog steeds van kracht zijn, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en thuis blijven bij klachten. Zo houden we het coronavirus onder controle", zei Bruls.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Bemoedigende toename' in omzetcijfers horeca

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore