Ga naar de inhoud
Nederlandse inbreng

Ontdekker antilichaam: 'Coronamedicijn zal er binnen half jaar zijn'

(Foto ter illustratie) Beeld © ANP

Binnen een half jaar kan er een medicijn tegen Covid-19 zijn, dat bovendien ook nog preventief kan worden ingezet. Dat zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld van de Erasmus Universiteit, die in maart - samen met enkele andere wetenschappers - als eerste ter wereld antilichamen tegen het coronavirus ontdekte.

De groep wetenschappers maakte hun vondst enkele dagen voor het begin van de Nederlandse lockdown bekend. Toen hadden ze al goede hoop op een medicijn, maar moesten ze de testen op levende wezens nog afwachten. Daar is in de afgelopen weken veel progressie geboekt, zei Grosveld vanavond op NPO Radio1. "Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn."

Amerikaans bedrijf

Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat het medicijn ontwikkelen, zegt de hoogleraar. Hij kan nog niet zeggen welk bedrijf dat is.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse wetenschappers claimen vondst antilichaam tegen corona

Hij deed zijn ontdekking samen met collega-wetenschappers Berend Jan Bos (Universiteit Utrecht) en Bart Haagmans. "Dit antilichaam reageert op SARS1, het werkt ook voor het huidige coronavirus, dat ook wel SARS2 wordt genoemd. Als er een SARS3 komt, is de kans groot dat het daar ook goed op reageert."

Volgens de hoogleraar kan de impact van het medicijn enorm zijn. "Je kunt het gebruiken als medicijn, als je al besmet bent en als preventief middel voor hoog-risicogroepen." Grosveld zegt voor zijn onderzoek enkele tonnen subsidie te hebben gekregen van het kabinet.

Zo kan iedereen met klachten vanaf morgen worden getest op corona

01:47
Testen, testen, testen. Om het virus in bedwang te houden kan iedereen met coronaklachten vanaf 1 juni worden getest in Nederland. Hoe gaat dat in zijn werk?