Testen, testen, testen

Iedereen met klachten kan vanaf nu 0800 – 1202 bellen voor coronatest

01 juni 2020 08:00 Aangepast: 01 juni 2020 09:30
Beeld © ANP

Vanaf dit moment kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD.

Het uitbreiden van het aantal tests is een belangrijke stap om verder uit de coronacrisis te komen.

Wie klachten heeft (zoals hoesten, niezen of benauwdheid) en getest wil worden, kan daarvoor het speciale telefoonnummer bellen om zelf een afspraak te maken bij de GGD. Het streven is dat je dan binnen 24 uur ook daadwerkelijk getest wordt. De test kost geen geld. Ook het telefoonnummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur.

In totaal zijn er 80 locaties door het hele land waar mensen getest kunnen worden. Als het nodig is, kan dit aantal worden uitgebreid. Via het telefoonnummer word je zo snel mogelijk doorverwezen naar een locatie in de buurt. De verwachting is wel dat het de eerste dagen heel druk zal zijn, en het dus wat langer duurt.

'Blijf thuis en laat je testen'

"Door iedereen met klachten te testen, zien we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het direct de kop weer indrukken", zei minister De Jonge eerder. "Voor iedereen met klachten zoals hoesten, verkoudheid of koorts geldt daarom: blijf thuis en laat je testen."

De testuitslag volgt binnen 48 uur. Als die positief is, moet je twee weken in thuisisolatie en gaat de GGD aan de slag met het het bron- en contactonderzoek.

Hoe werkt bron- en contactonderzoek? 

Als iemand besmet blijkt, gaat de GGD binnen 24 uur na met wie de patiënt contact heeft gehad. Ook wordt gezocht naar de bron van de besmetting. Het RIVM gaat ervan uit dat iemand twee dagen voor de eerste klachten besmettelijk is. De GGD gaat uit van drie groepen die bij besmetting van de patiënt worden gebeld of gemaild:

  • Huisgenoten. Alle mensen die wonen bij de besmette patiënt worden gebeld en gevraagd om 14 dagen in quarantaine te blijven. Ook wordt hun gezondheid door de GGD in de gaten gehouden, om te zien of zij klachten ontwikkelen.
  • Nauwe contacten. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van de patiënt zijn geweest, wordt gevraagd om 14 dagen zo veel mogelijk thuis te blijven. Dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld gezoend hebben met de patiënt of iemand die in het gezicht is gehoest. 
  • Niet-nauwe contacten. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest als de besmette patiënt, zoals collega's op kantoor of leerlingen in de klas. Deze mensen wordt gevraagd alert te zijn op klachten. Zij hoeven niet thuis te blijven.

De afgelopen weken zijn zo'n 4000 mensen per dag op corona getest. Zo'n 5 procent van hen test positief. De verwachting is dat het aantal tests de komende tijd flink omhoog gaat.

30.000 per dag

Testlaboratoria zien nu al dat ze capaciteit hebben om meer te gaan testen. Zij kunnen vanaf juni 30.000 tests per dag verwerken. De GGD's verwachten dat zo'n 2 procent van de mensen dan nog positief op het coronavirus zal testen, zo'n 600 mensen per dag.

Het ministerie benadrukt dat je alleen getest kunt worden als je klachten hebt. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore