Ga naar de inhoud
Versoepelingen

Op vakantie naar Griekenland: verplichte coronatest en quarantaine

Archieffoto Beeld © ANP

Goed nieuws voor mensen die een vakantie hebben geboekt naar Griekenland: het land laat er vanaf 15 juni weer Nederlandse toeristen toe. Maar een vakantie is vooralsnog wel omgeven met voorwaarden. Toch zijn reisorganisaties blij dat er weer toerisme mogelijk is.

Vakantiekaart:
Zie ook:
Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Voorlopig mag alleen worden gevlogen op de bestemmingen Athene en Thessaloniki. Vanaf 1 juli is er ook weer vliegverkeer mogelijk naar andere Griekse bestemmingen, zoals de eilanden. 

Geen boekingen

Ria Swinkels en haar man Jeroen runnen al vijf jaar vakantiewoningen op het Griekse eiland Kreta. Dat ze straks weer open mogen, bezorgt ze een 'dubbel gevoel'. "Financieel gezien hebben we inkomsten nodig. Het is een grote ramp: alle boekingen werden geannuleerd. We leven nu van ons spaargeld en doen heel zuinig. Dus wat dat betreft denk ik: gooi open, gooi open."

Coronaprotocol

"Maar we zijn als de dood dat het coronavirus ook hier komt, dat we zelf besmet worden", vertelt Ria. "Kreta heeft nu nauwelijks besmettingen. Als we opengaan op 1 juli, voeren we een heel streng coronabeleid. We plaatsen pas 72 uur na vertrek weer nieuwe mensen. Stel, het virus is er, dan is het na drie dagen weg en kunnen we daarna schoonmaken en alles ontsmetten."

Iedere gast krijgt een hygiënepakketje, bestaande uit handschoenen, handgel en waterstofperoxide om de oppervlakten in huis te ontsmetten. 

Zo ziet jouw vakantie er naar Griekenland uit

  • Iedere reiziger vanaf 15 juni vanuit Nederland of België naar Griekenland reist, wordt na aankomst meteen getest op het coronavirus. Wie vanuit Duitsland naar Griekenland vliegt, kan bij wijze van steekproef worden getest. 
  • Na aankomst moet je verplicht 1 nacht in een quarantainehotel doorbrengen.
  • De volgende dag krijg je de uitslag van de coronatest. Als je het virus blijkt te dragen, moet je twee weken in een verplichte en begeleide quarantaine in een quarantainehotel. Als je het virus niet hebt, moet je 7 dagen in zelfquarantaine. Het is onduidelijk of je die tijd mag doorbrengen in de door jou geboekte accommodatie. 
  • Per 1 juli worden de regels mogelijk weer verder versoepeld en is een verplichte test voor Nederlanders waarschijnlijk niet meer aan de orde. 

 

Bij Griekenlandspecialist Polyplan Reizen gaat de vlag uit. Eigenaar Alexander Alexandropoulos is blij dat hij zijn reisbureau weer kan opstarten. "Er beginnen nu steeds meer lichtpuntjes bij te komen."

Opstarten

"We moeten nu alles opstarten en dat is enorm lastig. Luchtvaartmaatschappijen weten niet waar ze aan toe zijn, reisorganisaties en accommodaties ook niet. Dat is een lastig proces", zegt Alexandropoulos. Als reizigers liever afzien van hun reis, heeft Alexandropoulos daar begrip voor. "We gaan niemand verplichten om te gaan."

Burgemeesters
Lees ook:
Burgemeesters zien opening horeca met vertrouwen tegemoet

Ria verwacht niet dat het nu storm zal lopen bij haar vakantiewoningen op Kreta. "Ik denk dat mensen toch voorzichtig zullen zijn. De gezondheidszorg hier op Kreta is niet zoals in Nederland. We hebben drie ziekenhuizen, maar er is weinig verpleegkundigenzorg. Ik heb wel begrepen dat er meer IC-plekken gemaakt zijn."

Grieken kunnen weer naar het strand

01:27
Zon, zee en afstand bewaren

Vluchten naar Griekenland komen weer op gang

Tot 1 juli is er alleen vliegverkeer mogelijk naar de luchthavens van Athene en Thessaloniki. 

KLM biedt vanaf 13 juni al vluchten aan naar Athene. Vanaf 15 juni vliegt Transavia weer naar Athene. Over enkele dagen beslist de luchtvaartmaatschappij of Thessaloniki ook aan de lijst met bestemmingen wordt toegevoegd. "Wij laten reizigers uiterlijk twee weken voor vertrek weten of hun reis doorgaat", zegt een woordvoerster.

Ook het Griekse Aegan Airlines vliegt vanaf 15 juni weer vanuit Nederland.