Ga naar de inhoud
'Schandalig'

Boosheid omdat België 'opeens' grens opengooit, Zeeland zet extra boa's in

Wegversperring aan de Belgische grens bij Maastricht Beeld © EPA

De Zeeuwse burgemeesters zijn overvallen door het besluit van België om de grenzen zo goed als helemaal weer open te gooien. Ze vrezen drukte door de Belgen in hun provincie. De Zeeuwen gaan extra boa's en agenten inzetten. "Schandalig van de Belgische bestuurders", zegt Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland.

"We hadden ons graag voor willen bereiden op de opening. Dat de Belgen dit nu opeens dit Pinksterweekend doen, is heel onhandig gekozen", vindt Jan Lonink, burgmeester van Terneuzen. "We hadden ons beter willen voorbereiden. Bovendien waren we ook helemaal niet op de hoogte van dit besluit."

Vandaag werd bekend dat België de wegversperringen aan de kant heeft geschoven en het verkeer weer ongehinderd naar Nederland kan. Eerder leek de grens alleen voorzichtig open te gaan voor familiebezoek, maar nu is het voor de Belgen ook weer mogelijk om te winkelen in ons land en gaan de grenzen eigenlijk zo goed als weer open.

Vooral in Zeeland zijn ze boos op dit besluit 

"Schandalig van de Belgische bestuurders", zegt Lonink. De Zeeuwen zijn bang voor te veel drukte, helemaal nu de horeca in ons land maandag weer opengaat en het ook nog eens mooi weer wordt. In Zeeland gaan ze meer boa's en politie inzetten om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt.

Vakantiekaart:
Lees ook:
Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

In België mag de horeca pas vanaf 8 juni weer open. Het land sloot op 20 maart de grenzen. Er waren ook strenge controles. Maar nu het virus weer op zijn retour is, vindt de Belgische regering een voorzichtige opening weer kunnen. 

Geen problemen

In de provincies Brabant en Limburg zijn ze ook verbaasd over de onverwachte versoepeling door de Belgen. Maar daar vinden ze het verder niet zo'n punt omdat iedereen zich toch aan dezelfde regels moet houden, blijkt uit navraag van RTL Nieuws.

In deze provincies worden ook geen extra agenten of boa's ingezet. "We gaan ervan uit dat mensen zo slim zijn dat ze zich aan de regels houden. Verder moeten we kijken hoe het gaat uitpakken", laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid weten.   

België sloot op 20 maart de grenzen

01:20
België sloot op 20 maart de grenzen: 'Nederland doet alsof er niks aan de hand is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore